Maslinovo ulje sa Krka i zvanično lekovito

Da je ekstradevičansko maslinovo ulje sa hrvatskog ostrva Krk lekovito pokazali su i rezultati tehničko-tehnološki zahtevnih analiza sprovedenih u Grčkoj, piše Novi list.

Zdravlje

Izvor: Novi list

Utorak, 20.03.2018.

11:25

Default images
Foto: Thinkstock

Projekat Aristoil, koji se finansira iz programa Evropske unije Interreg Mediterranean, odnosi se na naučno proučavanje, merenje i vrednovanje zdravstvene važnosti maslinovog ulja, a glavni partner tog međunarodnog projekta s hrvatske strane je Univerzitet u Splitu, odnosno njegov Hemijsko-tehnološki fakultet.

Upravo s te adrese Krčanima su stigli dugo čekani rezultati merenja niza hemijskih parametara u njihovim uljima, a njima je sad i naučno potvrđeno da bi se krčka ekstradevičanska ulja mogla smatrati ne samo ukusnima i kvalitetnima, već i lekovitima.

“Sva četiri ulja pokazala su da su, svojim udelom fenola, odnosno najkorisnijih hemijskih sastava te namirnice, sva bila visoko iznad granice od 250 mg po kilogramu ulja, što se uzima za granicu utemeljenosti razmatranja njihove lekovitosti”, rekao je Goran Marević iz Društva maslinara “Drobnica” za Novi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: