Čest lek protiv alergija utiče na plodnost kod muškaraca?

Argentinski naučnici su otkrili da jedan od čestih lekova, koji se koristi u borbi protiv alregija, može da izazove probleme sa plodnošću kod muškaraca.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2018.

11:30

Default images
Thinkstock / Ilustracija

Antihistaminici, koji se koriste za olakšavanje simptoma polenske kijavice, urtikarije (koprivnjače), konjuktivitisa i reakcija na ujed insekata, uglavnom su dostupni kako putem lekarskog recepta tako i bez njega.

Naučnici Instituta za biologiju i eksperimentalnu medicinu (Instituto de Biologia y Medicina Experimental) iz Buenos Ajresa su otkrili da ovi medikamenti ostavljaju dugoročne posledične efekte na plodnost kod muškaraca, piše britanski Gardijan.

Studija, objavljena u stručnom časopisu Reproduction, navodi da antihistaminici utiču na normalno funkcionisanje testisa, odnosno na njihovu sposobnost da proizvode polne hormone.

To može da dovede do izmenjene morfologije (promene oblika) i smanjene pokretljivosti spermatozoida, kao i do smanjenja njihovog broja.

Istraživači, koji su analizirali veliki broj studija rađenih na životinjama, kažu da su potrebna dodatna istraživanja budući da su saznanja o negativnom uticaju antihistaminika na ljude još uvek nepotpuna.

Ipak, oni upozoravaju da ne bi trebalo preterivati sa upotrebom tog leka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: