Jedini u bolnici, sam sebi spasao život

Sasvim sam u maloj zdravstvenoj ustanovi u izolovanom delu Australije, 44-godišnji medicinski tehničar osetio je da ima srčani udar i krenuo u akciju. Neverovatno priseban, spasao je sebi život, objavili su mediji.

Zdravlje

Izvor: hina

Četvrtak, 08.03.2018.

14:35

Default images
Foto: Thinkstock

Muškarac čije ime nije objavljeno zbog zaštite privatnosti, osetio je snažan bol u grudnom košu dok je sam bio na dužnosti u ambulanti u Koral Beju, hiljadu kilometara od Perta.

U ambulantama u udaljenim delovima Australije rade medicinske sestre i tehničari obučeni za pružanje osnovne medicinske pomoći.

Pošto mu je najbliža medicinska ustanova bila udaljena 150 kilometara, a oko njega nije bilo nikoga ko bi mu mogao pomoći, muškarac se sam priključio na elektrokardiogram (EKG) i po nalazima shvatio da zbog ugruška prolazi kroz srčani udar.

Rezultate je poslao dežurnim lekarima putem hitne telemedicinske veze, a jedan od njih mu je video-linkom u realnom vremenu govorio šta da preduzme.

Potom je sebi intravenozno ubrizgao aspirin, analgetik, antikoagulans (lek za razređivanje krvi) i lek za rastvaranje ugruška.

Ustanovljeno je da je lek za ugrušak delovao i udar je jenjavao.

Idući dan je avionom prevezen na kardiologiju u Pertu, gde mu je ugrađen stent u koronarnu atreriju. Dva dana kasnije pušten je na kućno lečenje.

Stručnjaci neće nikada većini ljudi preporučiti takvo samolečenje, ali korišćenje lekova protiv ugrušaka standardna je praksa pri srčanim udarima kada je bolnica daleko.

"Genijalno je kako je sve to uspeo da uradi sam", rekao je njujorški lekar hitne medicine Brandon Godbout, komentarišući slučaj za agenciju AFP.

"Muškarac je očito imao dosta iskustva u hitnim slučajevima i dovoljno samopouzdanja da reši tešku situaciju", rekao je Godut.

Slučaj je još jednom naglasio važnost telemedicine u ruralnim područjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: