Zašto tetovaže traju doživotno?

Tvrdnja da mastilo zauvek ostaje u ćelijama kože pada u vodu nakon novog istraživanja koje su sproveli francuski naučnici.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

12:12

Default images
foto: thinkstock

Naime, oni su otkrili da ćelije imunološkog sistema, pod nazivom makrofag zapravo „jedu“ i prenose mastilo na svoje zamene kada umru.

Makrofag je krupna, pokretna ćelija ameboidnog oblika koja vrši fagocitozu stranih čestica ili dotrajalih ćelija.

Dakle, da mastilo ostaje doživotno u ćelijama kože, nije tačno. Sada je potvrđeno da se mikroskopski delići mastila prenose sa jedne generacije makrofaga na drugu.

“Utvrdili smo da se čestice pigmenta koje ostanu na mestu injekcije i koje uzrokuju dugotrajnu boju nalaze isključivo u makrofagama. Dalje smo uvideli da čestice pigmenta mastila mogu biti podvrgnute sukcesivnim ciklusima, a da pritom tetovaža ne bledi“, ističe Ana Baranska sa Francuskog istraživačkog instituta INSERM iz Marselja.

Istraživanje pre svega ima cilj da doprinese novim načinima za uklanjanje tetovaža. Umesto dosadašnjih tehnologija, laseri bi u budućnosti morali da ciljaju i aktiviraju druge ćelije koje su prenosnici mastila. To bi mogao da bude svojevrstan izazov zato što bi se ciljale pokretne ćelije koje bi bile u stanju da „povuku“ čestice pigmenta i sprovedu ih do limfnih čvorova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: