Retka bolest zbog koje oboleli ne smeju da zaplaču niti da se oznoje

Veoma retka alergija u stanju je da samo 15 sekundi nakon dolaska u dodir kože sa vodom izazove ozbiljne plikove i osip po celom telu.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.02.2018.

13:32

Retka bolest zbog koje oboleli ne smeju da zaplaču niti da se oznoje
Thinkstock / Ilustracija

To oboljenje stvara veoma ozbiljne životne problema onima koji ga imaju, kao što je slučaj sa 18-mesečnom Ajvi Engerman, za koju su roditelji u početku mislili da je alergična na sapun ili šampon.

Kada su je odveli kod lekara, ustanovljeno je da je glavni krivac za stanje njihove bebe obična voda. Devojčici je dijagnostifikovana akvagena urtikarija, još komplikovaniji oblik alergije na vodu, piše Njuzhab.

To oboljenje je na celom svetu registovano kod samo 50 ljudi.

Oboleli od akvagene urtikarije ličnu higojenu najčešće održavaju pomoću antibakterijskih maramica. Ipak, ponekada su prinuđeni da se zaista okupaju, što za njih predstavlja veoma bolno iskustvo.

Probleme izazivaju i znoj i suze, buduću da svako njihovo lučenje izaziva osip i plikove. Oboleli, takođe, moraju da budu veoma pažljivi i da se uvek sklanjaju od kiše.

Od pomoći im mogu biti lekovi antihistaminici, koji se koriste u lečenju mnogih alergijskih bolesti, ali se kod veoma mladih bolesnika, kakva je 18-mesečnom Ajvi, javlja problem da bi organizam s vremenom mogao da postane imun na njih.

Pošto je akvagena urtikarija toliko retka bolest, veoma je malo informacija dostupno o tome kako ona utiče na mlade bolesnike u budućnosti.

Osnovnu potrebu za tečnošću, oboleli zadovoljavaju konzumiranjem drugih napitaka, kao što su sokovi ili pivo.

Roditelji male Ajvi trenuto pokušavaju da sakupe 25.000 dolara kako bi mogli da plate lekove za svoju ćerkicu, kao i da finansiraju istraživanje, za koje veruju da bi, jednoga dana, moglo da doprinese njenom trajnom izlečenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: