Zašto muškarci brže gube kilograme od žena?

Muškarac koji je izgubio 40 kilograma za četiri meseca tvrdi da je dnevno unosio 800 kalorija, hodao i vozio bicikl. Rešio je da se oslobodi kilograma nakon što mu je dijagnostifikovan dijabetes.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 25.02.2018.

13:55

Zašto muškarci brže gube kilograme od žena?
Foto: Thinkstock

Nauka tvrdi da muškarci brže gube kilograme od žena. Imaju više mišićne mase i brži metabolizam dok žene imaju veći procenat masti.

Za razliku od žena, kojima se višak kilograma primećuje najviše na bokovima, muškarcima je vidljiv na stomaku, pa je samim tim i svaki gubitak težine uočljiviji.

U studiji objavljenoj u časopisu British Journal of Nutrition navodi se da čak i kada su muškarci i žene bili na istoj dijeti, muškarci su gubili dvostruko više kilograma za dva meseca.

Čak je i odnos prema kilogramima drugačiji kod muškaraca i kod žena.

"Muškarci imaju tendenciju da se goje sa manje krivice i stida. Oni se ne lišavaju hrane svakodnevno, već su manje emotivno vezani za čokoladu, recimo. To njihovu dijetu čini jednostavnijom“, navodi urednik časopisa Men's Health Luk Benediktus.

Nutricionista Rik Hej ističe da muškarci uglavnom biraju "lake" dijete.

"Manji je pritisak na muškarce kada je reč o dijeti, pa se oni time i ne opterećuju toliko“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: