Jednostavna tehnika koja vam može pomoći da zaspite u trenutku

Intenzivan stres ili česta nesanica mogu da prouzrokuju veliku neprijatnost kada pokušavate da zaspite, što nekima upošte ne dozvoljava da sklope oči, bez obzira na to koliko pokušavali da se opuste.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 18.02.2018.

12:32

Jednostavna tehnika koja vam može pomoći da zaspite u trenutku
Thinkstock / Ilustracija

Različiti lekovi i pilule za spavanje mogu da pomognu, ali takođe mogu i da imaju opasne propratne efekte. Zbog toga ih je najbolje izbegavati, ukoliko nisu prepisani od strane lekara.

Ono čime se, međutim, zapadna medicina nije previše bavila su holističke tehnike disanja. One se prvenstveno koriste da bi ljudima olakšale probleme sa stresom i anksioznošću, ali se mogu primeniti i na nesnicu, piše Indy100.

Jedna od njih, koja bi ljudima trebalo da pomogne da lakše zaspe, i to za manje od 60 sekundi, poznata je kao vežba"4-7-8". Ovu veoma jedsnostavnu vežbu popularizovao je britanski lekar Endrju Vejl.

Vežba ima šest faza:
  • Postavite vrh jezika iza prednjih zuba gornje vilice, i džite ga tako da vam služi kao podsetnik na vežbu koju radite.

  • Zatim izdišite na usta, proizvodeći šuštajući zvuk dok to radite.

  • Polako zatvorite usta i počnite da dišete na nos, brojeći do četiri.

  • Potom, zadržite dah i izbrojte do sedam.

  • Izdišite brojeći do osam, kao u drugom koraku, proizvodeći šištanje.

  • Sve ovo ponovite tri puta.


Naučno objašnjenje ove tehnike je da ona dozvoljava čoveku da unese više kiseonika, kada broji do četiri, koji mnogo lakše ulazi u krvotok, kada broji do sedam.

Brojanje do osam usporava ritam srca i ispušta više ugljen-dioksida u pluća, pa bi onaj ko praktikuje ovu vežbu, već nakon četiri ponavljanja, trebalo da bude "u zemlji snova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: