Četiri vežbe za savršene trbušnjake

Trbušnjaci, zajedno sa lumbalnim delom, leđa čine jezgro, odnosno core. Ako pogledamo statistiku na globalnom nivou, videćemo da preko 70 odsto svetske populacije ima problem sa donjim leđima, iz čega se može zaključiti da svi oni zapravo imaju problem i sa slabim mišićima stomačne regije, navodi lični trener Milan Zarić i predlaže četiri vežbe za jačanje ove regije.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 15.02.2018.

15:08

Četiri vežbe za savršene trbušnjake
foto: thinkstock

Predlažem vam četiri napredne vežbe kojima ćete ojačati svoj stomak, oblikovati trbušnjake i učiniti prvi korak ka rešavanju problema sa bolom u donjem delu leđa. Obratite pažnju na to da svaku vežbu radite pravilno, podizanje lumbalnog dela leđa nikada nije više od 20%. Ukoliko osetite bol u leđima, što je vrlo moguće, smanjite broj ponavljanja i broj serija.

1. Rotacije tegom, trup je podignut na 30 stepeni od poda, rotacija se vrši u zglobu kuka tako da noge i trup idu u suprotnom smeru. Uradite 3 serije po 20 ponavljanja. 2. Sklopke, naizgled jednostavna ali veoma korisna vežba, odradite 3 serije po 15 ponavljanja. 3. Rotacije na vratilu, ruke su pod uglom od 90 stepeni, čime dodatno angažujemo core, odradite 3 serije po 20 ponavljanja. 4. Ceo trbušnjak sa bacanjem lopte, trup podižete najviše 30 stepeni od poda i nikada ne vraćate skroz u ležeći položaj, vodite računa da u svakom trenutku mišići stomaka budu u kontrakciji, odradite 30 ponavljanja 3 serije. Piše: Milan Zarić MSc
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: