Zašto bi trebalo svake godine da se vakcinišemo protiv gripa

Postoji dobar razlog zašto bi svake godine trebalo da se vakcinišemo protiv gripa. Naime, svaka nova vakcina smanjuje rizik od komplikacija izazvanih gripom, pokazali su rezultati španske studije.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 10.01.2018.

15:25

Zašto bi trebalo svake godine da se vakcinišemo protiv gripa
foto: thinkstock

Rezultati studije Instituta za javno zdravlje u Pamploni, koja je obuhvatila 65 ljudi, pokazali su da su oni koji su se vakcinisali svake godine imali dvostruko veće šanse da preventivno deluju na komplikacije koje bi grip mogao da izazove.

“Pacijenti koji su se vakcinisali automatski su sprečili nekoliko ozbiljnih i fatalnih infekcija koje izaziva grip, za razilku od pacijenata koji to nisu učinili ili to ne čine redovno“, pišu doktor Icijar Kasado i doktor Hesus Kastilja u svojoj studiji.

Doktor Dejvid Topam sa Univerziteta u Ročesteru podržava studiju objavljenu u magazinu "Canadian Medical Association", navodeći da se od gripa razboljevamo u proseku na tri do pet godina.

“Vaš organizam ima vremena da oslabi. Vakcinisanje svake godine jača vaš imunološki sistem“, kaže on i objašnjava da svaka vakcina stimuliše produkciju antitela i T-ćelija (tip limfocita) kako bi se organizam bolje branio od infekcije. Redovna vakcinacija takođe podstiče proizvodnju T-ćelija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: