Otkriven jedan od uzroka Kronove bolesti

Neravnoteža mikrobioma u crevnoj flori mogla bi da bude jedan od uzročnika Kronove bolesti - hronične upalne bolesti creva, koja može da zahvati bilo koji deo digestivnog trakta. Najčešće je reč o zadnjem delu tankog creva, ili debelom crevu.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 19.11.2017.

20:21

Otkriven jedan od uzroka Kronove bolesti
Foto: Thinkstock

Ljudski organizam sadrži 90 odsto bakterija organizovanih u zajednice koje nazivamo mikrobiomima. Bogat i raznovrstan skup bakterija, gljivica i virusa koji žive u ljudskom organizmu i deset puta je brojniji od ljudskih ćelija, a funkcioniše kao nevidljivi organ, zove se mikrobiom.

On je izuzetno važan za creva jer se još ranije sumnjalo da disbalans mikrobioma utiče na razvoj brojnih nezaraznih hroničnih stanja i bolesti, gojaznost, depresiju, autizam, alergije, i u najvećem broju slučajeva na bolesti vezane za digestivni trakt.

Mikrobiom štiti od invazije patogenih mikrooganizama, podstiče imunološki odgovor, proizvodnju antimikrobnih faktora, učestvuje u probavnim i respiratornim funkcijama, i podstiče funkciju zaštite kože i sluzokože.

"Saznanja američkih naučnika upućuju na to da bi uklanjanjem dela mikrobioma iz crevnog trakta i ponovnim uvođenjem određenog tipa 'dobrih' bakterija bez enzima ureaze, moglo efikasno da se bori protiv Kronove bolesti", kaže Gari Vu, zamenik direktora odeljenja za gastroenterološka istraživanja medicinskog Univerziteta u Pensilvaniji i glavni autor istraživanja.

"Ako je reč o jednostavnom enzimu odgovornom za neravnotežu, moguće je neutralisati ga. Naša zamisao bila bi da ponovo stvorimo sistem mikrobioma bez bakterija nosilaca enzima ureaze, odgovornih za neravnotežu u crevnoj flori, koju nazivamo disbioza", objasnio je doktor Vu.

Neravnotežu crevne flore mogu da prouzrokuju upale, antibiotici ili nezdrave navike u ishrani. Upravo disbioza crevne flore smatra se najodgovornijom za razvoj Kronove bolesti, ali naučnici još to nisu zvanično potvrdili.

Više studija na miševima i na ljudima pokazalo je da vrsta "loših" bakterija koje se hrane ureom, otrovnim otpadom azota koji se nalazi u debelom crevu, ima značajnu ulogu u razvoju disbioze.

Unos "dobrih" bakterija mogao bi da doprinese zdravoj ravnoteži crevne flore i predstavlja potencijalno uspešnu terapiju u borbi protiv Kronove bolesti.

Od nje samo u SAD boluje skoro milion odraslih osoba i dece.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Science of Translational Medicine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: