Emocionalni stres izaziva oštećenja na srcu kao i infarkt

Slomljeno srce može da prouzrokuje oštećenja srca kao i srčani udar, tvrdi nova studija. Reč je o rezultatu emocionalnog stresa, obično prouzrokovanog tugom ili lošim raskidom.

Zdravlje

Izvor: klix.ba

Ponedeljak, 20.11.2017.

08:15

Emocionalni stres izaziva oštećenja na srcu kao i infarkt
Foto: Thinkstock

U Velikoj Britaniji hiljade odraslih pati od sindroma slomljenog srca.

Istraživači su dokazali da srce može da bude oslabljeno kada određeni životni događaj utiče na osobu.

Lekari su ranije pretpostavljali da su ti uticaji privremeni i da štete nisu dugotrajne, ali tim s univerziteta u Aberdinu je razvio novu teoriju.

Studija, u kojoj su učestvovale desetine osoba koji pate od sindroma slomljenog srca, pokazala je da to stanje trajno slabi srce u jednakoj meri kao srčani udar.

Pacijenti su tokom dve godine redovno radili ultrazvuk i magnetnu rezonancu, a istraživači su otkrili da oni koji pate od slomljenog srca nisu u stanju da vežbaju i da se brzo umore.

"Sindrom slomljenog srca se pojavljuje češće nego što smo mislili. Rezultati jasno pokazuju trajna neželjena dejstva ove pojave na srce", rekla je Dina Doson, vodeći autor studije.

"Naše istraživanje ukazuje na to da ga treba lečiti istom hitnošću kao bilo koji drugi problem srca, i da je pacijentima potreban trajan tretman", zaključila je Dosonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: