Eksperimentalna terapija spasila dečaka sa retkom bolešću

Jedan devetogodišnji dečak sa neizlečivom kožnom bolešću, koji je bio u kritičnom stanju, ponovo ide u školu i živi normalan život. Njegov primer je jedan od najilustrativnijih koji opisuju šta terapija genima može da postigne.

Zdravlje

Izvor: glasamerike.net

Nedelja, 19.11.2017.

09:20

Eksperimentalna terapija spasila dečaka sa retkom bolešću
Thinkstock / Ilustracija

Dečak, čiji roditelji su zahtevali da ostane anoniman, donedavno je patio od retke genetske bolesti kože, zbog koje je svuda po telu imao otvorene rane i plikove.

"Bio je u jakim bolovima i postavljao mi je pitanja na koja nisam mogao da odgovorim. 'Zašto patim od ove bolesti? Zašto moram da živim ovakav život?'"

Njegovi lekari kažu da nisu imali nikakve druge opcije, dok dečakov otac nije tražio da razmotre eksperimentalnu terapiju genima.

"Mislili smo da ne možemo ništa da uradimo za to dete, pa smo se opredelili za palijativnu negu. Razgovarali smo sa porodicom, a oni su nas preklinjali da učinimo nešto u vezi sa tim, da probamo sve šta možemo i tako smo stupili u kontakt sa profesorom Delukom i razgovarali o ovom slučaju. On je ponudio da nam da kožu da prekrijemo čitavo dečakovo telo", navodi Tobijas Roteft iz Univerziteta Rur.

Terapija italijanskog lekara Mikelea Deluke još je bila u eksperimentalnoj fazi, ali se on složio da je isproba kao terapiju i poslednju nadu za dečaka.

"Tim lekara u Nemačkoj pokušao je sve što je mogao da pomogne tom detetu, ali nije bilo pravih mogućnosti za to. Otac je počeo da pretražuje internet i razgovarao je o tome sa hirurzima. Oni nikada nisu imali iskustva sa genetskom terapijom, ali kada su videli da se izvode eksperimenti, pozvali su me i zamolili da pokušamo to kao čin saosećajnosti".

Tim doktora Deluke uzeo je mali uzorak zdrave kože dečaka, ubacio zdravu verziju gena koji je izazvao bolest i zatim napravio novu kožu površine jednog kvadratnog metara. Lekari su zatim dečaku "nalepili" novu kožu, tokom tri različita hiruruška zahvata, od kojih je prvi bio početkom 2016. godine.

"Bilo mu je bolje već posle prve transplantacije, izvedene na rukama i nogama u oktobru. Posle druge transplantacije, veće, na leđima, regeneracija kože imala je efekta. Dečak se odmah bolje osećao. Njegove vitalne funkcije bile su bolje i tada smo shvatili da smo uspeli".

"Uspelo je i mi smo srećni što je uspelo. Dečak se ponovo vratio svom normalnom životu. O tome smo sanjali i pokazali smo da je moguće. Dobro je", ističe Tobijas Roteft.

Sa ivice smrti do normalnog života. Dve godine kasnije dečak se vratio u školu. Više ne uzima lekove i živi potpuno normalan život. Tim lekara će, međutim, zbog eventualnih komplikacija, pratiti njegovo stanje veoma pažljivo.

Prilog možete pogledati na 12:50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: