Vitamini iz šumećih tableta se ne apsorbuju kao oni iz voća

Šumeće tablete spadaju u dodatake ishrani i sadrže različite vitamine. Vitamini i minerali spadaju u grupu mikronutrijenata, jedinjenja koje organizam ne može sam da proizvede, već ih je potrebno unositi hranom.

Izvor: B92, 24sata.hr
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Osim vitamina, šumeće tablete sadrže i sastojke koji poboljšavaju ukus, izgled i teksturu proizvoda. To je prvenstveno šećer, a neki multivitamini sadrže i veštačke zaslađivače. Budući da je dnevno preporučena doza jedna tableta, količina šećera koju ćemo uneti uzimanjem tableta nije velika i, u proseku, je manja od jednoga grama.

Od veštačkih zaslađivača, tu su aspartam, saharin i ciklamat. Iako se njihovo prekomerno konzumiranje povezuje sa povećanim rizikom od razvoja karcinoma, pre svega mokraćnog sistema, istraživanja to nisu potvrdila, pa se oni smatraju bezbednim za upotrebu, u umerenim količinama, pa su odobrena od nadležnih organa, kao što je Evropska agencije za bezbednost hrane.

Osim šećera i zaslađivača, neke od tablete sadrže i skrob i maltodekstrin i ugljene hidrate. Arome i boje, prvenstveno iz povrća, dodate su za bolji ukus i izgled. Ove tablete imaju i umerene količine soli, oko 0,7 grama po jednoj tableti. Dnevno ne bi trebalo da konzumiramo više od šest grama soli.

Vitaminski sastav

Vitamin C štiti imunitet, pa se njegovo uzimanje preporučuje kao preventiva u zimskim mesecima. Svi proizvodi sadrže i vitamine B grupe, koji učestvuju u probavi hrane i daju energiju potrebnu za normalno funkcionisanje organizma, štite nervni sistem, učestvuju u raznim procesima metabolizma, štite zdravlje kože, kose, noktiju, učestvuju u formiranju crvenih krvnih zrnaca, kao i mnogim drugim procesima.

Tu je i vitamin E koji deluje antioksidativno i koji štiti organizam od slobodnih radikala. Vitamini B grupe i C vitamini su rastvorivi u vodi, dok se vitamin E apsorbuje sa mastima. Većina analiziranih multivitamina sadrži 100 odsto preporučenih dnevnih doza određenog vitamina u jednoj tableti.

Kvalitet šumećih tableta

Teško je govoriti o kvalitetu ovih proizvoda, ali apsorpcija vitamina u organizmu je složen proces koji zahteva mnoštvo različitih materija, zbog čega je iskoristivost vitamina koje unesemo hranom, bolja od vitamina koje unosimo u organizam u obliku dodataka ishrani.

Zbog toga, pravilnu ishranu ne bi trebalo da zamenjujemo dodacima ishrani. Zato bi, umesto multivitamina, trebao da jedemo barem pet porcija različitog voća i povrća na dan. Ako konzumiramo te proizvode, trebalo bi da poštujemo preporučenu dnevnu dozu od jedne tablete.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Naučnici sa Harvarda otkrili izvor ljudske svesti

Svest je definisana kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici, sposobnost osobe da doživi i oseća. Uprkos važnoj ulozi koju igra u našim životima čineći nas onakvima kakvi jesmo, mi zapravo znamo veoma malo o tome kako svest zapravo funkcioniše.

Vesti subota 18.11. 11:53 Komentara: 7

Namirnice koje će vas podmladiti

Lepota i želja da se pomladite i što duže zadržite mladalački izgled mogu da budu vrlo skupi ako se držite proizvoda koje preporučuje kozmetička industrija, ali najbolje tajne za negu kriju se zapravo u vašoj kuhinji i vrlo su jeftine.

Vesti subota 18.11. 08:15 Komentara: 3

U Srbiji smanjena potrošnja antibiotika

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je prema najnovijim istraživanjima u Srbiji u 2016. godini smanjena upotreba antibiotika za 18 odsto, ali da se i dalje nalazi na veoma visokom mestu po potrošnji antibiotika u poređenju sa ostalim zemljama u Evropi.

Vesti petak 17.11. 19:30 Komentara: 2
strana 1 od 1989 idi na stranu