Nutricionisti se oglasili o dijeti koja je zaludela ceo svet

Dijeta CICO zaludela je ceo svet, ali nutricionisti kažu da je nikada ne bi preporučili – evo i zašto...

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.11.2017.

10:55

Default images
foto: thinkstock

Dijeta je postala popularna na Reditu, a jedan korisnik koji ju je zapravo i sproveo u delo kaže da je za dva meseca izgubio 10 kilograma.

“Godinama sam mislio da gubljenje kilograma zahteva vežbanje i velika odricanja u ishrani. Kako sam samo pogrešio...“

CICO dijeta – calories in, calories out - sugeriše da možete jesti šta god poželite – zdravu hranu, brzu hranu, ali i dalje gubeći kilograme stvarajući kalorijski deficit u toku dana, što znači da morate da konzumirate manje kalorija od broja koji dnevno trošite.

Ipak, nutricionisti kažu da se u slučaju pomenute dijete kalorije ne tretiraju jednako i oslanjanje na njihovo brojanje će vas zaludeti do kraja dijete. Takođe, dijeta koja se ne zasniva na pametnim izborima u ishrani ne može mnogo pomoći u budućnosti.

“Ako pazite na unos kalorija i to činite dok jedete brzu hranu, napravićete haos u organizmu – vaša koža će biti loša, probavni sistem, raspoloženje“, upozorava Don Džekson Blanter, autor knjige “The Superfood Swap“. – “Jedino što jeste tačno u ovoj dijeti jeste da se morate ogrančiti kada je unos kalorija u pitanju ako želite da izgubite kilograme.“

Nutricionisti ističu da nije sve u prostoj matematici već u kvalitetu hrane koji unosite u okviru dozvoljenih kalorija.

Nutricionista iz Klivlenda Mira Ilić svesna je da je mnogo njenih pacijenata izgubilo kilograme zahvaljujući CICO dijeti, ali na pitanje da li bi je preporučila svojim pacijentima ona kaže: “Definitivno ne.“

Za one koji imaju ideju o tome koliko kalorija moraju da uštede i žele da nastave s ovom dijetom, Blanter ističe da pogledaju dobro u svoj tanjir i ono što se u njemu nalazi – zdravi, balansirani obroci od celog zrna, proteina i povrća.

Ono u čemu se nutricionisti slažu jeste da je za zdravo mršavljenje potrebno ograničiti unos hrane na 1.500 kalorija dnevno, ali da umesto brze hrane ovih hiljadu i po kalorija čine zdravi obroci čija je nutritivna vrednost od presudnog značaja za energetski balans.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: