Od retkih tumora u Srbiji godišnje oboli 100 ljudi

Svetski dan obolelih od retkih neuroendokrinih (NET) tumora obeležava se danas, a statistika pokazuje da u Srbiji od retkih tumora godišnje oboli 100 ljudi.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako navodi Udruženje pacijenata sa retkim tumorima, kroz Centar za neuroendokrine tumore Kliničkog centra Srbije godišnje prođe oko 2.500 pacijenata.

Neuroendokrini tumori čine oko 0,5 odsto svih malignih tumora i pacijenti uz pravilno lečenje i rano otkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni, međutim oko 50 odsto slučajeva neuroendokrinog tumora biva otkriveno tek u odmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama.

Predsednica Udruženja pacijenata retkih bolesti (UPRT) Gorjana Ajzinberg rekla je da se NET sporo i teško otkrivaju jer daju atipične simptome, tako da lekari nisu skloni da na njih posumnjaju.

"To je razlog zašto od nastanka bolesti do postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja može proći i više godina. Slična situacija je u svetu", kazala je Gorjana Ajzinberg.

Ona je dodala da za pouzdanu dijagnostiku i praćenje NET u Srbiji nedostaje savremena dijagnostička procedura "PET metoda".

"Mada se u Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije nalazi Nacionalni PET centar, nedostaje dovoljan broj termina i postelja za lečenje specifičnom terapijom PRRT kod određenih pacijenata. Za sada se PRRT može primiti samo u Kliničkom centru Kragujevac", navela je Ajzinbergova.

"Ona je dodala da se na listi lekova ne nalaze lekovi neophodni za prvu liniju lečenja NET nekih lokalizacija, dok lekovi registrovani za druge dijagnoze nisu registrovani za NET pa ih lekari ne mogu primeniti", rekla je Gordana Ajzinberg.

Vesti

Sve laži koje govorimo našem lekaru

Lekar vam ne može pomoći ako mu ne date tačne informacije, a tačno je da svi pomalo volimo da ulepšamo istinu na jedinom mestu gde to ne treba da radimo – u lekarskoj ordinaciji. Pročitajte koje su to najčešće laži koje izgovaramo.

Vesti četvrtak 23.11. 19:50 Komentara: 13

U Evropi očevi na porođaju, u Srbiji sa kumom u kafani

Da ste Švajcarac ili da se odlučite da porodicu osnujete u Švajcarskoj, u državnoj bolnici biste imali tretman kao na privatnoj klinici, budući otac bi mogao da bira da li želi da prisustvuje porođaju, a kada beba dođe nas svet, sve obaveze oko nje delio bi sa suprugom, nakon što detaljne instrukcije dobije od babice.

Vesti četvrtak 23.11. 09:30 Komentara: 183
strana 1 od 1992 idi na stranu