Rak dojke može da se vrati i 15 god nakon uspešnog lečenja

Žene koje su se uspešno izlečile od raka dojke mogle bi ponovo da se suoče sa istim, pokazala je nova studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

10:05

Default images
Foto: Thinkstock

Kod žena kod kojih se tumor širio i na limfne žlezde postoji najveći rizik (40 osto) da se bolest vrati.

Istraživači navode da podužavanje tretmana hormonskom terapijom može da smanji rizik od ponovne bolesti.

Naučnici su pratili stanje 63.000 žena punih 20 godina. Sve su imale najčešći oblik raka dojke. Reč je o tipu koji pokreće hormon estrogen, koji stimuliše rast ćelija raka.

Svaki pacijent prima terapije koje blokiraju estrogen. Iako su nakon pet godina izlečene, mnogima se nakon 15 godina bolest vratila šireći se po celom telu, a nekima čak 20 godina nakon dijagnoze.

Žene koje su rano operisale tumor koji nije zahvatio limfne žlezde, imale su 10 odsto rizika da se bolest vrati, piše Bi-Bi-Si.

Istraživanje je pokazalo i ukoliko pacijentkinja nastavi da prima hormonsku terapiju narednih deset godina velike su šanse da se spreči povratak bolesti, pa čak i smrtni ishod.

Ipak, postoje neželjeni efekti, kada je reč o hormonskim terapijama, koji mogu da utiču na kvalitet života pacijentkinje, pa čak da izazovu osteoporozu, bol ili sindrom karpalnog tunela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: