Apel državi: Omogućite terapiju svim obolelim od melanoma

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma (raka kože) UPOOM apelovalo je danas na državne institucije da pronađu način da svi pacijenti oboleli od melanoma u Srbiji dobiju kompletnu terapiju koja bi omogućila preživljavanje većeg broja tih pacijenata.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predsednik UPOOM-a Savo Pilipović rekao je novinarima da godišnje u Srbiji od melanoma oboli između 500 i 600 ljudi, a da je država uradila mnogo kada je početkom ove godine uvela dva nova leka, ali da to još nije dovoljno."Postoje dve vrste obolelih od metastatskog melanoma - braf negativni i braf pozitivni pacijenti. Nažalost braf pozitivni pacijenti se u Srbiji leče monoterapijom, što je u svetu potpuno prevaziđeno već neko vreme, tim pacijentima treba uvesti moderne terapije", kazao je Pilipović.

Sekretar odbora za melanom Srpskog lekarskog društva Lidija Kandolf Sekulović rekla je da je napravljen veliki iskorak u lečenju metastatskog melanoma u Srbiji, ali da je potrebno da se ono uskladi sa evropskim vodičima.

"Najvažnije je da se reši dostupnost inovativnih lekova, a to je imunoterapija za braf pozitivne pacijente čime bi lečenje metastatske bolesti bilo znatno unapređeno", kazala je Kandolf Sekulovićeva.

Ona je dodala da je važno da se lekari širom Srbije upoznaju sa načinom lečenja, sa nacionalnim vodičem Srpskog lekarskog društva, kako bi se uspostavljala dijagnoza ranije i sprečavalo dalje širenje bolesti.

Dermatovenerolog Željko Mijušković rekao je da dermatolozi treba da utiču na prevenciju bolesti i obrazovanje pacijenata i lekara.

"Ljudi treba da izbegavaju preterano izlaganje sunčevim zracima, da rade samopreglede kože i prate bilo kakve promene", kazao je Mijušković.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Naučnici sa Harvarda otkrili izvor ljudske svesti

Svest je definisana kao sveukupnost doživljaja i psihičkih procesa u pojedincu ili društvenoj zajednici, sposobnost osobe da doživi i oseća. Uprkos važnoj ulozi koju igra u našim životima čineći nas onakvima kakvi jesmo, mi zapravo znamo veoma malo o tome kako svest zapravo funkcioniše.

Vesti subota 18.11. 11:53 Komentara: 7

Namirnice koje će vas podmladiti

Lepota i želja da se pomladite i što duže zadržite mladalački izgled mogu da budu vrlo skupi ako se držite proizvoda koje preporučuje kozmetička industrija, ali najbolje tajne za negu kriju se zapravo u vašoj kuhinji i vrlo su jeftine.

Vesti subota 18.11. 08:15 Komentara: 3

U Srbiji smanjena potrošnja antibiotika

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je prema najnovijim istraživanjima u Srbiji u 2016. godini smanjena upotreba antibiotika za 18 odsto, ali da se i dalje nalazi na veoma visokom mestu po potrošnji antibiotika u poređenju sa ostalim zemljama u Evropi.

Vesti petak 17.11. 19:30 Komentara: 2
strana 1 od 1989 idi na stranu