Šta kada ste depresivni? Pet načina da pomognete sebi

Kada ste depresivni ili se osećate loše, koncentracija je često na veoma niskom nivou. Svako u tim trenucima oseća tugu ili se nađe u momentima borbe sa samim sobom, a najteže je ostati motivisan.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

20:59

Default images
Foto: Thinkstock

Terapeut Megan Bruno daje pet korisnih saveta onima koji prolaze proz ovakav period i pokušavaju da nešto promene.

1. Izađite napolje

Iako kontakt sa drugim ljudima može izgledati kao naporan i težak, izlazak iz kuće može prevariti takav osećaj, zbog čega ćete se osećati produktivnije.

"Depresija voli da nas laže. Ona obično sugeriše: 'Osećaš se loše. Niko ne želi da bude u tvom prisustvu. Uštedite energiju i radite od kuće danas'. Kada je u pitanju produktivnost, rad od kuće može biti ogroman izazov.“

2. Smanjite očekivanja

Ne očekujete da se brzo krećete sa polomljenom nogom, isto tako ne treba očekivati da blistate u trenucima depresije. Bruno savetuje da smanjite očekivanja.

"Ako ste u stanju da date svega 30 odsto sebe, onda i očekujte 30 odsto rezultata od onoga što biste postigli u normalnim okolnostima. Zadajte sebi specifične ciljeve, radite u ovom trenutku, gde god se nalazili.“

3. Budite odgovorni

Naravno, ovo je teže postići kada ste depresivni, ali postavljanje ciljeva u paru, odnosno, sa još nekom osobom, trebalo bi dodatno da vas motiviše, ističu stručnjaci.

"Iako na prvi pogled možda deluje kontraproduktivno, važno je provoditi vreme sa drugima, posebno onda kada su u pitanju ljudi kojima je stalo do vas i brinu o vama, pred kojima možete biti onakvi kakvi ste", piše Independent.

4. Pokažite samopouzdanje i saosećanje

Jako je bitno da neko vreme u toku dana posvetite isključivo sebi, bilo da je reč o treningu ili nekom hobiju. Vežbe podižu raspoloženje. Istraživanja su takođe pokazala da samokritičnost ume često da demotiviše.

5. Razmislite o terapiji

Objektivna i pouzdana pomoć vam uvek može pomoći u vašoj borbi. Ne oklevajte da u takvim situacijama potražite stručnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: