Prirodni lek iz vaše kuhinje ublažava bol i štiti od raka

Ukoliko mislite da začini služe samo za poboljšanje ukusa hrane, u zabludi ste. Većina začina koje koristite ima neku ulogu u očuvanju vašeg zdravlja.

Izvor: vijesti.me
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Čili papričice sadrže kapsaicin, supstancu koja deluje kao analgetik, antibiotik i antiseptik.

Ova namirnica važan je izvor vitamina A, B, C i E, i minerala poput mangana, kalijuma i bakra.

Kapsaicin podstiče mozak na lučenje endorfina, prirodnog sredstva protiv bolova. Osim toga, je zaslužan za osećanje zadovoljstva, podstiče energiju tela i zagreva ga.

Čili stimuliše apetit i podstiče rad digestivnog trakta, a zahvaljujući antioksidantima uništava slobodne radikale u organizmu, i podstiče uklanjanje toksina iz našeg tela.

Pomoći će vam i da lakše dišete, jer ulazi u bronhije i respiratorni trakt (naravno ukoliko ne preterujete).

Vitamin C, beta-karoten i folna kiselina koju čili sadrži imaju antikancerogeno dejstvo. Istraživanja su pokazala da ove supstance smanjuju rizik od nastanka raka debelog creva, dok likopen u crvenom čiliju generalno smanjuje mogućnost za nastanak raka.

Čili papričice takođe utiču na snižavanje krvnog pritiska i smanjenje nivoa holesterola, što doprinosi prevenciji srčanog udara i očuvanju zdravlja srca.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Otkriven jedan od uzroka Kronove bolesti

Neravnoteža mikrobioma u crevnoj flori mogla bi da bude jedan od uzročnika Kronove bolesti - hronične upalne bolesti creva, koja može da zahvati bilo koji deo digestivnog trakta. Najčešće je reč o zadnjem delu tankog creva, ili debelom crevu.

Vesti nedelja 19.11. 20:21 Komentara: 5
strana 1 od 1989 idi na stranu