Određen tip grudnih implantata izaziva težak oblik raka

Silikonski implantati za grudi koji imaju grublju površinu opasniji su od glatkih, pokazalo je novo istraživanje.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 19.10.2017.

14:36

Određen tip grudnih implantata izaziva težak oblik raka
Foto: Gettyimages

Ranije studije povezivale su implantate za grudi da rakom dojke, ali je nova studija medicinskog koledža Pen Stejt potvrdila da su "silikoni" sa teksturom, dizajnirani tako da čvršće stoje u mestu, izazivaju retki agresivni oblik kancera koji se teško leči.

Ta dijagnoza ima i poseban naziv - "anaplastični krupnoćelijski limfom povezan sa grudnim implantatima" ili BIA-ALCL.

Implantati sa teksturom postali su popularni devedesetih i pacijentkinje su ih birale jer čvrsto stoje u grudnom džepu.

Prvi slučaj BIA-ALCL registrovan je 1997, otprilike u vreme kad su takvi implantati postali zastupljeniji na tržištu. Među njima su Mentor Memory Shape i Allergan Natrelle 410 čija je upotreba dozvoljena 2013.

Za potrebe nove studije istraživači su ispitali 115 naučnih radova koji su se bavili proučavanjem 95 pacijentkinja sa dijagnozom BIA-ALCL.

Pen Stejt istraživači proučavali su kako ta bolest nastaje, faktore rizika i postojeće lekove.

Otkrili su da BIA-ALCL pogađa jednu od 30.000 žena sa implantatima i da su gotovo svi slučajevi zabeleženi kod onih koje su imale implantate sa teksturom. Od 95 pacijentkinja obuhvaćenih studijama, pet je umrlo.

Pošto istraživači nisu pronašli nijedan slučaj BIA-ALCL pre pojave implantata sa teksturom, zaključili su da između njih postoji uzročno-posledična veza, ali se u izveštaju ističe da je potrebno još istraživanja koja bi to potvrdila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: