Samo jedno prejedanje nedeljno može ozbiljno da vam naškodi

Jedete zdravo od ponedeljka do petka. Unosite mnogo tečnosti, povrća i voća, vežbate svaki dan, trezni ste. Onda dođe vikend i vi želite svoju "nagradu". Dok kažete "keks", već pivom zalivate picu i čips, radujući se čokoladnom desertu.

Zdravlje

Izvor: Metro.co.uk

Nedelja, 08.10.2017.

09:51

Samo jedno prejedanje nedeljno može ozbiljno da vam naškodi
Foto: Thinkstock

Međutim, ako se tešite da jedan dan prejedanja neće mnogo uticati na vaše konačne ciljeve, varate se.

Nova studija sugeriše da samo jedan dan preterivanja u nezdravim namirnicama može da poremeti vaš metabolizam.

Istraživači su ispitali 15 zdravih ljudi koji su imali zadatak da, posle "zdravih" radnih dana, subotom uživaju u brzoj hrani. Ispostavilo se da su tokom tog dana u proseku uneli 78 odsto više kalorija od njihovih dnevnih potreba.

Onda su im izmerili nivo šećera u krvi i uporedili ga sa nivoom pre gozbe. Suprotno svim očekivanjima, ispostavilo se da je nivo insulina u njihovoj krvi smanjen za 28 odsto.

Insulinska osetljvost je važna jer pokazuje koliko dobro telesne ćelije apsorbuju šećer iz krvi i pretvaraju ga u energiju. Dakle, ako je vaša osetljivost narušena, telu je potrebno sve više i više insulina, kako bi telo apsorbovalo šećer. Na posletku, vaš pankreas dostiže granicu i nije sposoban da pruži dovoljno insulina da se taj posao obavi.

Višak šećera u krvi potom se gomila u krvotoku i na kraju vodi ka dijabetesu.

Zaključak? Potrebno je da jedete uravnoteženo.

"Konstantna hiperprodukcija insulina vodi disfunkciji pankreasa i nesposobnosti proizvodnje insulina onda kad je potreban", kaže vođa studije Karl Halston.

Nije poznato da li je za ovu pojavu presudan broj kalorija ili količina masnoće u hrani koju unesemo, ali u svakom slučaju, treba da vodimo računa o tome kako se hranimo, čak i vikendom.

Naravno jedno prejedanje u nekoliko nedelja sigurno neće dovesti do dijabetesa. Ipak, ako su vaši "dani hedonizma" suviše česti, možda bi trebalo da razmotrite neki odmor za vaš pankreas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: