Uzrok svake pete smrti na svetu tiče se svih nas

Loša ishrana bila je presudna za svaku petu smrt u svetu prošle godine, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u britanskom časopisu The Lancet.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

19:15

Uzrok svake pete smrti na svetu tiče se svih nas
Foto: Thinkstock

Glavne faktore rizika predstavlja nedovoljno konzumiranje proizvoda od žitarica, orašida i voća ili unos prevelike količine soli u organizam, zbog čega pojedinci postaju gojazni, imaju visok krvni pritisak ili visok nivo holesterola u krvi.

Gojaznost je veliki problem u brojnim zemljama sveta, kaže Kristofer Mari sa Univerziteta Vašington u Sijetlu.

Slično je i s mentalnim zdravljem, odnosno bolestima, poput depresije i zavisnosti. Po rezultatima studije u 2016. je evidentirana 1,1 milijarda takvih slučajeva.

Tri četvrtine svih smrti evidentiranih prošle godine posledica su nezaraznih bolesti, a srčana oboljenja i dijabetes tipa 2 u porastu su u brojnim zemljama sveta.

Komplikacije što ih je uzrokovao dijabetes tokom 2016. su odnele 1,43 miliona ljudi, što je povećanje za 31,1 odsto u odnosu na 2006.

Loša prehrana i izostanak fizičke aktivnosti doprinose razvoju dijabetesa tipa 2, a od bolesti nastalih kao posledice pušenja prošle je godine umrlo 7,1 milion stanovnika.

Zdravstveni radnici ukazuju i na neke pozitivne trendove, a to je značajan uspeh u borbi protiv nekih zaraznih bolesti, osobito side i malarije.
Suprotno tome, broj smrtnih slučajeva od posledica zaraze denga groznicom u poslednjih je 10 godina porastao za 82 odsto, a ta tropska i suptropska bolest tokom 2016. odnela je oko 37.800 ljudskih života.

Po podacima u čijem je prikupljanju učestvovalo 2500 stručnjaka iz više od 130 zemalja u sklopu istraživanja pod nazivom "Global Burden of Disease Injuries and Risk Factors 2016", prošle je godine u svetu rođeno 128,8 miliona novorođenčadi, a u istom je razdoblju umrlo 54,7 miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: