Čaj koji dokazano topi kilograme i ubrzava metabolizam

Crni čaj utiče na gubitak težine i ubrzavanje metabolizma, pokazala je nova studija.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 04.10.2017.

21:55

Default images
Foto: Thinkstock

Istraživači su na osnovu studije objavljene u European Journal of Nutrition otkrili da crni čaj stimuliše lučenje dobre bakterije u crevima i menja energetski metabolizam u jetri preko metabolita.

Tim sa Univerziteta Kalifornija prikupio je podatke kroz seriju eksperimenata nad miševima. Oni ističu da su kako crni tako i zeleni čaj značajni za gubitak težine, jer oba utiču na bakteriju u stomaku koja je povezana sa gojaznošću.

Istraživači su miševe podelili u četiri grupe i dali im različite dijete: niske masti – visok šećer, visoke masti – visok nivo šećera, visoke masti – visok nivo šećera i ekstrat zelenog čaja, dok je poslednja grupa slična prethodnoj s tim što se umesto zelenog čaja na spisku našao crni.

Njihova težina merena je tokom četiri nedelje, da bi se na kraju eksperimenta ustanovilo da su miševi koji su unosili dosta masti i šećera, ali ujedno konzumirali ekstrate čajeva izgubili istu težinu kao miševi koji su bili na striktnoj dijeti.

Dijeta koja je podrazumevala crni čaj uticala je i na bakteriju koja posebno utiče na metabolizam. Iako su do sada brojna istraživanja pokazala pozitivan uticaj zelenog čaja, ova studija je prva koja je pronašla korist polifenola u crnom čaju.

"Poznato je da su polifenoli u zelenom čaju znatno efikasniji i zdraviji od polifenola u crnom čaju, jer se hemikalije zelenog čaja apsorbuju u krv i tkivo“, navodi autorka studije Suzan Hening.

"Rezultati našeg istraživanja pokazali su da crni čaj kroz specifičan mehanizam takođe može da doprinese zdravlju kao i gubitku težine kod ljudi. Za ljubitelje crnog čaja eto još jednog razloga da nastave da ga piju“, dodaje ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: