Naučnici: Ovo je ultimativni vodič za savršenu higijenu

Kada je reč o vašim svakodnevnim higijenskim navikama, možda mislite da obavljate sve kako treba. Ipak, u slučaju da ste napravili neki propust, sakupili smo na jedno mesto najbolje savete lekara i stručnjaka širom sveta da budete što zdraviji i čistiji.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 04.10.2017.

14:55

Naučnici: Ovo je ultimativni vodič za savršenu higijenu
Foto: Thinkstock

1. Koliko često treba prati kosu?

Kratak odgovor bi bio da niko ne mora da pere kosu svaki dan. Duži - sve zavisi od vašeg tipa kože. Ukoliko imate normalnu do suvu kožu, jednom ili dvaput nedeljno je sasvim dovoljno.

2. Koliko često treba prati zube?

Američko dentalno udruženje savetuje da perete zube najmanje dvaput dnevno, po dva minuta, iako nije precizirano u koje doba dana bi najbolje bilo prati zube. Dok god ih perete makar pred spavanje, biće sve u redu. Dok spavamo, pljuvačne žlezde proizvode manje pljuvačke, a naši zubi su tada podložniji karijesu.

3. Kada je najbolje staviti dezodorans/antiperspirant?

Najbolje je pred spavanje. Na taj način će se znojne žlezde zatvoriti pre nego što ujutro stignete da se oznojite. Većina antiperspiranata ima dejstvo u trajanju od 24 sata, što je sasvim dovoljno da sveži izgurate dan na poslu.

4. Koliko često se treba tuširati?

Ako pitate dermatologe za mišljenje, većina nas se tušira suviše često. Prema istraživanjima, jednom na svaka dva do tri dana bi bilo idealno, mada učestalost zavisi od dela sveta u kojem živite i od toga koliko često vežbate.

A da li je bolje tuširati se uveče ili ujutro? Odgovor zavisi od velikog broja faktora. Ukoliko imate masnu kožu, bolje je tuširati se noću, piše Greatist.

5. Koliko često treba koristiti konac za zube?

Američko dentalno udruženje savetuje čišćenje zuba koncem jednom dnevno, mada izveštaj iz avgusta 2016. godine ukazuje na to da efikasnost korišćenja zubnog konca zapravo nikad nije naučno dokazana, te postoji mogućnost da nije ni potrebno.

6. Da li treba koristiti tečnost za ispiranje usta?

Korišćenje tečnosti za ispiranje usta sa dodatkom fluora definitivno sprečava nastanak karijesa, ali to ne treba činiti odmah nakon pranja zuba, upozorava britanski Nacionalni zdravstveni servis. Ispiranje, u suštini, nije toliko neophodno koliko samo pranje zuba, a nije svakom ni potrebno.

7. Koliko često treba čistiti / seći nokte?

Sve zavisi od željene dužine, ali bi idealno bilo na svakih nedelju dana ili dve nedelje.

8. Koliko često treba čistiti naočare?

Dok god ih čistite redovno, sve će biti u redu, piše Optometry Australia. A 'redovno' znači da ne dozvolite da postanu toliko prljave da vam se stvari 'magle' pred očima. Ukoliko se to dogodi, ne koristite nikako majicu. Nije vam potreban ni fensi sprej - jednostavno operite naočare pomoću malo tople vode i deterdženta za sudove i osušite ih pamučnom krpicom.

9. Kada treba da zamenite brijač?

Zavisi od vrste brijača, ali u suštini - kada počnete da osećate kao da povlači vašu kožu, ili da je jednostavno tup. Ukoliko želite da sečivo ostane oštro što duže, isperite žilet vrelom vodom svaki put nakon upotrebe i ostavite ga da se osuši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: