Srpski lekari od italijanskih kolega uče o celijakiji

Predstavnici ministarstva zdravlja Srbije i Italije potpisali su danas u Beogradu Sporazum o celijakiji, prema kojem će srpski lekari biti u prilici da sa evropskim kolegama, renomiranim stručnjacima u oblasti celijakije, unaprede saradnju i razmene najnovija saznanja i preporuke za dijagnozu i zbrinjavanje pacijenata sa celijakijom.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.10.2017.

15:52

Srpski lekari od italijanskih kolega uče o celijakiji
Foto: Gettyimages

Državni sekretar dr Meho Mahmutović, koji je potpisao sporazum u ime Ministarstva zdravlja Srbije, istakao je da će sporazum otvoriti potpuno novu oblast saradnje između dva ministarstva zdravlja, saopšteno je iz Ministarstva.

"Republika Italija kontinuirano pruža snažnu materijalnu i tehničku pomoć i podršku našoj zemlji u oblasti zdravlja i zdravstvene zaštite, a ovaj Sporazum još jedna je u nizu potvrda te podrške", rekao je Mahmutović.

U ime Ministarstva zdravlja Italije sporazum je potpisao dr Đuzepe Ruoko, generalni direktor Direkcije za higijenu i bezbednost prehrambenih proizvoda i ishranu, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i ambasador Italije u Beogradu Đuzepe Manco. On je podvukao da se radi o rezultatu na kome su italijanska i srpska vlada radile zajedno i dobro.

"Ovim sporazumom ojačana je saradnja Italije i Srbije u oblasti nauke i naučno-istraživačkog rada, u okviru koje 40 procenata zajedničkih projekata već i jeste posvećeno medicini. Istovremeno, povećane su mogućnosti za postavljanje tačne dijagnoze, a putem kontrole bezbednosti prehrambenih proizvoda poboljšava se kvalitet života za pacijente sa celijakijom", istakao je ambasador.

U saopštenju se navodi da prema procenama svaki stoti građanin Evrope boluje od celijakije, što je čini jednom od najčešćih hroničnih bolesti. S obzirom na to da može da se pojavi u svakom uzrastu i starosnoj grupi, sa vrlo ozbiljnom kliničkom slikom i zdravstvenim komplikacijama, pacijenti sa dijagnostikovanom celijakijom treba da imaju poseban režim bezglutenske ishrane i redovne zdravstvene kontrole. To nije lako postići i zato je od izuzetne važnosti dobro poznavanje iskustva, modela i primera dobre prakse drugih zemalja, a Sporazum o celijakiji to omogućava medicinskim stručnjacima u Srbiji, kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: