Biciklistički karavan "Daj pedalu raku" krenuo iz Beograda

Biciklistički karavan "Daj pedalu raku", čiji je cilj da istakne značaj prevencije raka dojke, krenuo je danas iz Beograda, a proći će kroz Kragujevac, Čačak i Užice i završiti se u Vrnjačkoj banji gde će biti savetovanje "Kako sprečiti na vreme karcinom dojke".

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 01.10.2017.

15:30

Biciklistički karavan
Foto: Thinkstock

"Daj pedalu raku" je kampanja koju već tri godine u oktobru, koji je Međunarodni mesec podizanja svesti o raku dojke, organizuju Ženski centar "Milica" iz Vrnjačke Banje i ekspertska organizacija "Build Energy Team - BET".

Cilj je da se i opštoj i stručnoj javnosti ukaže na neophodnost veće primene mera preventivnih pregleda i rane dijagnostike karcinoma da bi se smanjila stopa smrtnosti osoba obolelih od malignog tumora dojke.

Među merama prevencije je i zdrav način života i bavljenja sportom, rekla je agenciji Beta predstavnica organizatora Vesna Marković. Ona je dodala da je važno da se obolelim ženama pruži osećaj korisnosti i da se, pre svega kroz psihičko i fizičko osnaživanje, očuva društvena uključenost svih žena koje se bore s tom teškom bolešću.

Po Izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" za 2016. godinu, godišnje od karcinoma dojke oboli 4.600 osoba, odnosno dnevnom se registruje 12 novoobolelih žena.

Marković je dodala da je veoma alarmantan podatak to što od te vrste karcinoma godišnje u Srbiji umre 1.600 žena, odnosno svakog dana po četiri.

Biciklistički karavan "Daj pedalu raku" je pod pokroviteljstvom ministarstava zdravstva i omladine i sporta Srbije, Instituta za javno zdravlje Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Kliičkog centra Srbije i drugih zdravstvenih centara, uz podršku gradova i opština, ambasada, društveno odgovornih organizacija i institucija, fondacija, organizacija civilnog sektora i medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: