Četiri pravila "čistog spavanja"

Trend "čistog spavanja" nema nikakve veze sa čistoćom posteljine, već se odnosi na životne navike i njihovu promenu zarad što kvalitetnijeg sna, spavanja, uklanjanja umora i opšteg pobojšanja psihičkog stanja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 28.09.2017.

18:32

Četiri pravila
Thinkstock

Režim "čistog spavanja" podrazumeva 7 do 8 sati neprekinutog sna svake noći, doručak najmanje 30 minuta nakon buđenja, smanjenje količine kofeina i konzumiranje alkalne vode.

"Čisto spavanje" je popularizovala glumica Gvinet Paltrou početkom 2017. godine. Ona kaže da san igra bitnu ulogu u određivanju našeg apetita i nivoa energije i da bi to zato trebalo da bude naš prioritet. Nekvalitetan san dovodi do gojenja, lošeg raspoloženja, poremećaja metabolizma, slabljenja memorije i smanjenog imuniteta, a utiče i na izgled kože.

1. Fokusirajte se na zdravstvene dobrobiti sna

Neke od brojnih pozitivnih stvari koje dolaze sa dobrim snom su smanjena osetljivost organizma na bolesti, više energije tokom dana, poboljšanje raspoloženja, veća kontrola nad telesnom težinom i bolji seks.

Rešićete se podočnjaka i jutarnje podbulosti, ten će vam se prolepšati i koža će izgledati bolje, smanjiće se akne i nestati crvenilo.

2. Namestite alarm - za spavanje

Potrebno je da odredite vreme kada ćete biti budni. Sami procenite kada morate da se probudite i da li ćete moći da odspavate tih sedam-osam sati.

Jednostavno, namestite još jedan alarm koji će vam ukazati kada da idete na spavanje i ispustiti svu tehnologiju iz ruku pre odlaska u krevet, od telefona do daljinskog upravljača.
Thinkstock
3. Uvedite male rituale pre spavanja

Osmislite rituale kojima ćete zameniti naviku kuckanja i skrolovanja nečim više opuštajućim. Počnite sa nečim manjim, odložite telefon sat pre spavanja, tople, napravite mirišljavu kupku ili pročitajte nekoliko strana knjige ili časopisa.

Uskoro ćete se navići na te rituale i radovaćete se tom vremenu pre spavanja posvećenom samo sebi.

4. Počnite da vodite dnevnik spavanja

U dnevniku probajte da zapisujete sve dobrobiti "čistog spavanja" koje ste primetili na sebi. A to možete da uočite ako ne prespavate ceo vikend, kao i obično, ili počnete da se osećate sveže i orno ujutro, puni energije koja samo čeka da uđete novi dan.

Zapišite sve, kao kada npr. vodite dnevnik mršavljenja, i videćete koliko su se navike i opšte stanje uma i tela promenili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: