Lek protiv astme zaustavlja širenje raka prostate?

Britanski naučnici došli su do revolucionarnog otkrića koje bi moglo da uspori ili čak zaustavi širenje raka prostate na kosti.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Utorak, 26.09.2017.

08:20

Lek protiv astme zaustavlja širenje raka prostate?
Foto: Thinkstock

Kad rak prostate metastazira na koštanu srž, bolest se obično smatra neizlečivom. Međutim, naučnici Univerziteta u Jorku otkrili su zašto se rak prostate tako često širi na kosti i kako se taj proces može zaustaviti. Otkrili su da se protein u koštanoj srži ponaša kao “magnetna priključna stanica” za ćelije raka prostate u krvi, ali i da netoksični lek, poznat samo kao AS1517499, deluje tako da zaustavlja rast kancera, kada se pričvrsti za kost.

Istraživači se sada nadaju da će ovaj lek, koji je originalno razvijen za potrebe lečenja alergijske astme, sada moći da testiraju na pacijentima koji se nalaze u uznaredovaloj fazi raka kostiju.

Profesor Norman Majtland, načelnik Instituta za molekularnu biologiju Jork univerziteta, kaže da su ćelije raka prostate koje cirkulišu organizmom slične svemirskim brodovima koji kruže u potrazi za mestom na koje mogu da pristanu i osnuju novu koloniju.

“Bez priključne stanice, ‘brod’, odnosno ćelija, samo pluta u organizmu i ne pričinjava nikakvu štetu”, kaže on.

Problem je u tome što neki proteini u kostima privlače receptore matičnih ćelija raka, a kada se one pričvrste, pokreću svoju “koloniju”.

Zato 80 odsto muškaraca kod kojih je dijagnostikovan uznapredovali oblik raka prostate dobije i tumor kostiju, koji se smatra neizlečivim.

Profesor Majtland kaže da su kliničke studije koje uključuju AS1517499 ipak daleko, ali da će gotovo sigurno uključiti muškarce koji su u uznapredovalim stadijumima bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: