Da li je moguće izlečiti fobije?

Kombinacija virtuelne realnost i i transkranijalne magnetne stimulacije, tj. stimulacije određenih regija mozga ciljanim magnetnim poljem, mogla bi da pomogne u savladavanju fobija kao što je strah od visine, navodi se u magazinu Brain Stimulation.www.nedeljnik.rs/zdravlje/portalnews/da-li-je-moguce-izleciti-fobije/

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

18:35

Da li je moguće izlečiti fobije?
Foto: Thinkstock

Naučnici sa Univerzitetske bolnice u Vircburgu sproveli su studiju na 39 pacijenata koji su patili od straha od visine. Korišćenjem virtuelne realnosti stavljani su u situacije u kojima se javlja strah.

Dvadeset minuta pre izlaganja ovoj situaciji kod polovine učesnika stimulisan je prednji deo mozga, dok je kod druge polovine davan placebo.

Grupa ljudi koja je izlagana transkarnijalnoj magnetnoj stimulaciji posle dve serije je pokazala manje nivoe teskobe. Pozitivni učinci odrazili su se i posle tri meseca. I neke prethodne studije bavile su se virtuelnom realnošću kao terapeutskim sredstvom.

Ova studija je dodala i magnetnu stimulaciju, koja se pokazala još efikasnijom kod ublažavanja i lečenja fobija.

Naučnici žele da prošire istraživanje i na druge fobije da bi videli da li je moguće tretirati ih na isti način, pa je sledeće istraživanje arahnofobija, straha od paukova.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: