Rekord: Organi 13-godišnje devojčice spasli osam života

Džemima Lejzel, tinejdžerka koja je umrla od moždane aneurizme, oborila je rekord u Velikoj Britaniji kao osoba koja je spasla najviše života.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

15:05

Default images
Foto: Thinkstock

Osam ljudi, od kojih petoro dece, duguju svoje živote 13-godišnjakinji kojoj je u martu 2012. godine pozlilo dok je pomagala u pripremi rođendanske žurke za svoju majku.

Džemima je umrla četiri dana kasnije, samo nekoliko nedelja nakon što je sa svojom porodicom razgovarala o doniranju organa. Razgovor je podstakla saobraćajna nesreća u kojoj je nastradao porodični prijatelj.

"Džemima nikad pre toga nije čula za doniranje organa i moram da priznam da me je taj razgovor malo uznemirio. Ali tek sad u potpunosti shvatam njegovu važnost", rekla je majka devojčice.

Kada je Džemima umrla, njeni roditelji doneli su odluku da doniraju njene bubrege i pluća trima pacijentima. Njena jetra zatim je podeljena i presađena u tela dva pacijenta, a njeno srce, pankreas i tanko crevo dobile su još tri osobe.

Džemimina porodica u početku nije bila sigurna u svoju odluku, ali je sve promenila televizijska emisija o bolesnoj deci koja su čekala na transplantaciju, prenosi Njuzer.

"Svaki roditelj bi instinktivno rekao 'ne', jer smo programirani da zaštitimo svoju decu. Ipak, prethodni razgovor sa Džemimom o donaciji organa naveo nas je na to da kažemo 'da'", zaključila je Sofi Lejzel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: