Rekord: Organi 13-godišnje devojčice spasli osam života

Džemima Lejzel, tinejdžerka koja je umrla od moždane aneurizme, oborila je rekord u Velikoj Britaniji kao osoba koja je spasla najviše života.

Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Osam ljudi, od kojih petoro dece, duguju svoje živote 13-godišnjakinji kojoj je u martu 2012. godine pozlilo dok je pomagala u pripremi rođendanske žurke za svoju majku.

Džemima je umrla četiri dana kasnije, samo nekoliko nedelja nakon što je sa svojom porodicom razgovarala o doniranju organa. Razgovor je podstakla saobraćajna nesreća u kojoj je nastradao porodični prijatelj.

"Džemima nikad pre toga nije čula za doniranje organa i moram da priznam da me je taj razgovor malo uznemirio. Ali tek sad u potpunosti shvatam njegovu važnost", rekla je majka devojčice.

Kada je Džemima umrla, njeni roditelji doneli su odluku da doniraju njene bubrege i pluća trima pacijentima. Njena jetra zatim je podeljena i presađena u tela dva pacijenta, a njeno srce, pankreas i tanko crevo dobile su još tri osobe.

Džemimina porodica u početku nije bila sigurna u svoju odluku, ali je sve promenila televizijska emisija o bolesnoj deci koja su čekala na transplantaciju, prenosi Njuzer.

"Svaki roditelj bi instinktivno rekao 'ne', jer smo programirani da zaštitimo svoju decu. Ipak, prethodni razgovor sa Džemimom o donaciji organa naveo nas je na to da kažemo 'da'", zaključila je Sofi Lejzel.

Vesti

Otkriven gen koji uzrokuje ubrzano starenje kod dece

Grupa slovenačkih naučnika, sa Kliničkog instituta za medicinsku genetiku u Ljubljani, u saradnji sa još 12 istraživača iz drugih država, otkrila je ljudski gen koji izaziva progeriju ili sindrom ubrzanog starenja, vrlo redak poremećaj koji se javlja kod tek rođene dece i rezultira ubrzanim starenjem i preuranjenom smrću.

Vesti sreda 22.11. 20:02 Komentara: 4
strana 1 od 1991 idi na stranu