Zabrinjavajući rezultati: Voda zagađenija nego što mislimo

Voda iz cevi zagađena je plastičnim vlaknima u vodovodima širom sveta, otkrila je laboratorijska analiza uzoraka iz brojnih svetskih država, piše "Gardijan".

Zdravlje

Izvor: Jutarnji.hr

Nedelja, 10.09.2017.

17:37

Zabrinjavajući rezultati: Voda zagađenija nego što mislimo
Foto: Thinkstock

Ukupno je plastičnim vlaknima bilo zaraženo 83 odsto uzoraka, a najgore zagađenje otkriveno je u uzorcima iz Sjedinjenih Američkih Država, Libana i Indije.

Ipak, čak i u "najčistijim" zemljama poput Nemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, zagađeno je bilo čak 72 odsto uzoraka. U proseku, u svakih pola litre uzorka u SAD pronađeno je 4,8 plastičnih vlakana, dok je u Evropi pronađeno 1,9 vlakana.

Laboratorijska analiza potvrdila je zabrinutost nekih naučnika da je zagađenje mikročesticama plastike doseglo globalne razmere. Do sada su se merenja fokusirala na zagađenje u okeanima, ali je ovo prvi put da se proučavala voda za piće.

"Ne znamo koje su opasnosti po zdravlje i stoga bi trebalo da budemo oprezni i što pre uložimo trud kako bismo otkrili rizike", rekla je doktorka En Mari Mahon sa Galvej-Mejo tehnološkog instituta, koji je sproveo istraživanje.

Mahonova je upozorila kako postoje dve potencijalne opasnosti - plastične nanočestice i opasne hemikalije i sastavi koji se mogu nalaziti u plastici.

"Ako smo pronašli vlakna, moguće je da su prisutne i nanočestice, koje ne možemo meriti. Jednom kada su veličine nanometra, bez problema mogu ući u organizam i u organe, a to je razlog za zabrinutost", kazala je Mahonova.
Foto: Thinkstock
Sprovedena analiza je pronalazila čestice koje su veće od 2,5 mikrona, što je 2500 puta veće od nanometra.

Razmere zagađenja mikroskopskim česticama plastike tek polagano postaju očiti. Nedavna ispitivanja u Nemačkoj otkrila su čestice i vlakna u svih 24 uzorka piva koje su testirali, kao i u medu i šećeru.

U Parizu su naučnici 2015. godine otkrili čestice mikroplastike kako padaju kroz vazduh, i procenili kako 10 tona plastičnih vlakana padne na grad svake godine. Otkrili su da su u vazduhu prisutne i u domovima.

Stručnjaci strahuju da su glavni izvor zagađenja čestice nošene vetrom. U Libanu, voda iz gradske mreže napaja se iz prirodnih izvora. Svejedno su otkrivena vlakna u 94% uzoraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: