Trčanje ublažava simptome alergija

Trčanjem se ublažavaju simptomi alergije i do 70 odsto, pokazalo je istraživanje britanskih naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 09.09.2017.

21:54

Trčanje ublažava simptome alergija
Foto: Thinkstock

Stručnjaci londonskog Centra za prevenciju su zaključili da je to zato što kardio-vežbe, što džogiranje svakako jeste, ublažavaju uticaj proteina u nozdrvama.

Ova fizička aktivnost je korisna i kada su u pitanju srčane bolesti, jača kosti i ligamente, umanjuje rizik od moždanog udara i od obolevanja zglobova, utiče na smanjenje telesne težine... Posle džoginga se broj krvnih ćelija koje čuvaju naš organizam uvećava za 30 odsto. Osim toga, dokazano je da smanjuje nivo stresa i "budi" hormon sreće.

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Džordžija volonteri su uz tablete kofeina dovedeni u stanje stresa. Iz njega su izašli trčanjem, pa su lekari shvatili da bi ono trebalo da se preporuči i u lečenju kliničke depresije, ali i alkoholizma i narkomanije.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: