Koliko je zapravo opasan analni seks?

Kada je Gvinet Paltrou na svom blogu “Goop“ objavila tekst o analnom seksu kod heteroseksualnih parova podigla se velika prašina. Portal “Health“ razgovarao je sa ljudima iz struke o tome koliko je analni seks zapravo opasan.

Zdravlje

Izvor: index.hr

Četvrtak, 07.09.2017.

10:02

Koliko je zapravo opasan analni seks?
foto: thinkstock

“U početku je analni seks izazivao šok, potom je postao kulturološka pojava, a danas je praktično standardna radnja u spavaćim sobama, ili se barem tako čini iz medija i TV serija“, napisala je nedavno novinarka “Goopa“.

Ipak, istraživanja ne pokazuju da je analni seks sastavni deo spavaćih soba, pa je tako studija iz 2016. godine pokazala da je samo 12,2 odsto Amerikanaca imalo analni seks u poslednja tri meseca i to na inicijativu žena koje su želele da ga isprobaju.

Ginekolog Loren Strejčer upozorava žene na rizike koje nosi analni seks.

“Anus nije stvoren za seks, on je pre svega jednosmerni prolaz. Vagina s druge strane ima debele, elastične zidove sposobne da se rastegnu“, rekla je.

Isto to kaže i Robert Šnajder, autor “Sex Rx-a“ koji tvrdi da povrede anusa povećavaju rizik da ćete se zaraziti nekom polno prenosivom bolešću poput rektalne gonoreje, analne hlamidije ili HIV-a. Prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti, analni seks je najrizičniji za prenos HIV-a, ali i HPV-a.

“Jako mali broj heteroseksualnih mušakraca je zaražen HIV-om, ali gotovo polovina njih su nosioci HPV-a“, rekla je Strejčerova.

HPV može da uzrokuje analne bradavice i analni rak. Dodatni problem je to što se verovatno nećete testirati na analne bolesti, osim ako vaš lekar ne proceni da bi trebalo. Istraživanje Univerziteta Nortvestern pokazalo je da žene koje su redovno praktikovale analni seks su primetile promenu u svojoj stolici, ali i da su dobile urinarnu i fekalnu inkontinenciju.

“Čak i ako ste u monogamnoj vezi, uvek bi trebalo da koristite kondom za analni seks. Ako nakon analnog seksa imate vaginalni, partner bi trebalo da promeni kondom kako biste sprečili infekciju urinarnog trakta“, savetuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: