Pogledajte šta može da se desi s telom ako prebrzo izronite

Ribar koji je zadobio stravične posledice dekompresione bolesti, nakon što je izronio na površinu suviše brzo, više ne može da se bavi svojim poslom i još nije pronašao rešenje svog problema.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Sreda, 06.09.2017.

10:59

Pogledajte šta može da se desi s telom ako prebrzo izronite
Foto: YouTube Screenshot

Peruanac Alehandro Ramos Martinez dobio je gotovo trideset kilograma, jer je nakon ronjenja u potrazi za morskim stvorenjima na dnu, prebrzo izronio na površinu.

Gotovo fatalna greška bila je što nije svom telu dao vremena da se prilagodi razlici u pritiscima, zbog čega je azot u njegovoj krvi stvorio ogromne balone.

Simptomi dekompresione bolesti obično uključuju otečene zglobove, iziritiranu kožu i svrab, oštećenje mozga, paralizu, glavobolju, kašalj, vrtoglavicu i mučninu. Međutim, ovakvi slučajevi su vrlo retki.

Alehandro trenutno dobija terapije kiseonikom u hiperbaričnoj komori, ali njegov lekar iz bolnice "San Huan de Dios" u Piskou kaže da su dosad uspeli da iscede samo 30 odsto azota iz tela pacijenta.

Takođe, oni istražuju njegove simptome, jer se dosad nikad nisu sreli sa takvim slučajem.

Dekompresiona bolest se danas smatra retkom, zahvaljujući upotrebi računara otpornih na vodu koji računaju koliko brzo ronilac može da izađe na površinu bez posledica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: