Da li se ježite na dobru pesmu? Onda je vaš mozak poseban

Ako ste i vi među onima kojima se koža naježi na zvuk određene pesme, onda je vaš mozak zaista poseban.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.09.2017.

14:30

Default images
foto: thinkstock

Metju Saks, nekadašnji student Harvarda, ispitivao je mlađe kolege i pokušao da odgonetne šta je to što nas tera da se naježimo kada čujemo dobru pesmu.

U istraživanju je učestvovalo 20 studenata, od kojih je 10 priznalo da je iskusilo ovakvu vezu sa muzikom, dok ostalih 10 nikada nije imalo ovaj osećaj.

Ispostavilo se da su oni koji su se emotivno i fizički povezali sa muzikom imali zaista drugačiju moždanu strukturu od drugih.

Rezultati su pokazali da njihov mozak ima gušća vlakna koja se povezuju sa slušnim korteksom i područjem koje obrađuje emocije, što znači da se pravi posebna veza između mozga i muzike.

Dakle, ako se ježite na muziku, to znači da imate jače i intenzivnije emocije. Uz to, ovaj osećaj se povezuje sa uspomenama koje vas vezuju za određenu pesmu, što se ne može kontrolisati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: