San muškarcima važniji od seksa, ženama ipak nije

Dugo se verovalo da bi se žene radije odrekle seksa nego sna, ali da i pripadnici jačeg pola više uživaju u spavanju. Da to nije u potpunosti tačno tvrde naučnici sa Jejla.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 24.08.2017.

08:20

San muškarcima važniji od seksa, ženama ipak nije
Foto: Thinkstock

Američki genetičari došli su do ovih zaključaka posmatrajući navike u spavanju vinskih mušica. Stručnjaci veruju da mozak ovih malih stvorenja radi na sličan način kao ljudski kad je reč o dilemi seks ili san.

Naučnici su posmatrali moždanu aktivnost vinskih mušica u toku parenja i sna. Nenaspavani mužjaci nisu se mnogo trudili oko udvaranja, dok nedostatak sna kod ženskih mušica nije uticao na želju za seksom.

Kako objašnjavaju naučnici, ponašanje sa jačim biološkim nagonom potiskuje sva ostala. U slučaju muškaraca, najjači nagon je onaj za snom, dok je u slučaju žena to ipak seks. Naučnici kažu da ženke ne mogu sebi da dozvole da propuste potencijalno dobrog mužjaka bez obzira na to koliko su umorne.

Mada je istraživanje rađeno na mušicama, naučnici veruju da se rezultat može primeniti i na ljude.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: