Sačekajte sa antibioticima kada vas zaboli grlo

Ne bi trebalo odmah da posegnete za antibioticima kada vas grlo zaboli, tvrde naučnici sa Univerziteta Sautempton.

Zdravlje

Izvor: nedeljnik.rs

Sreda, 23.08.2017.

11:40

Sačekajte sa antibioticima kada vas zaboli grlo
Thinkstock / Ilustracija

Posle studije sprovedene na hiljadama pacijenata koji su odmah dobijali antibiotike kada bi ih zabolelo grlo, oni tvrde da bi pacijenti trebalo da sačekaju dva dana pre nego što posegnu za antibioticima.

Studija je sprovedena na hiljadama pacijenata koji su odmah dobijali antibiotike za bolove u grlu i sumnju na streptokoknu infekciju.

Ustanovljeno je da su se simptomi kod onih koji su uzimali antibiotike popravili za dva do četiri dana, samo dan ranije pre nego onima koji nisu pili lek. Ova metoda odlaganja mogla bi da smanji količinu antibiotika koja se prepisuje za grlo, posebno zbog rastuće pretnje rezistentnosti na antibiotike.

Uporedna studija takođe sugeriše da kraće vreme uzimanja lekova za grlo može da bude jednako efikasno i da pomogne kod oporavka. Preveliki broj prepisanih antibiotika čini bakterije imunima, što dovodi do stvaranja takozvanih superbakterija, koje mogu da budu smrtonosne.

Velika studija sa Oksforda i Saseksove škole medicine pokazala je da bi antibiotike trebalo piti pet a ne deset dana jer se i kraći period pokazao podjednako efikasan. Ipak, ovakve savete ne treba primenjivati bez dogovora sa lekarom, niti skraćivati period antibiotika bez preporuke doktora koji ih je prepisao.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: