Napitak koji pomaže kod bolesti bubrega

U mnoštvu biljaka izdvaja se vrapčije seme (Lithospermum officinalis) koje ne samo vrapcima, već i drugim pticama predstavlja omiljenu hranu, dok je u tradicionalnoj medicini izuzetno cenjen lek zbog širokog spektra delovanja. Ovu zanimljivu biljku zovu još i ptičiji proso, divlja proja, lekovita biserka.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

20:20

Default images
Foto: Youtube Screenshot

Vrapčije seme je višegodišnja biljka koja raste u visinu do metar, naslanja se na jak razgranati koren. Najčešće se sreće na kamenitim terenima, uz puteve i obale, na neobrađenim površinama, u grmlju i šumama. Listovi su hrapavi, duguljastog kopljastog oblika, nemaju peteljku već se na biljku direktno naslanjaju kao da sede. Cvetovi su beličasto žute boje smešteni na vrhu, dok je plod tvrdo zrno, sive boje i sjajno.

Za lečenje se bere cela biljka u vreme cvetanja, od maja do kraja jula, a plod se bere u jesen kada sazri. Mlevenjem zrelih zrna dobija se delotvorni prašak koji se pije uz čaj ili meša sa vodom. Dok je biljka mlada, od listova mogu da se prave ukusna hranljiva variva i supe. Seme biljke sakuplja se i za jelo i za lečenje. Može da se kuva, prži a samleveno se koristi kao zamena za kafu.

Koren je takođe vrlo lekovit i vadi se u jesen. Prvo se očisti od zemlje, pa iseče na kolutove i suši na toplom mestu. Sadrži vrlo vredne sastojke kao što je litospermin, silikat, silicij, rutin, kremene kiseline.

Plod od kojeg se pravi prašak je izvanredan lek za bolesti bubrega i bešike jer ima antiupalno dejstvo uz jak nadražaj za izbacivanjem tečnosti. Sprečava stvaranje kamena i taloženja peska u ovim organima, a pomaže i kod akutnog i hroničnog cistitisa.

Posebno je delotvoran kod zaraznih ginekoloških bolesti, kao što je gonoreja, a pomaže i kod gihta, artritisa i drugih reumatskih bolesti. Ublažava crevne tegobe povezane sa dijarejom i grčevima, čisti krv, snižava visoku temperaturu. Ako se prašak od ploda pije sa vrelim čajem, dolazi do obilnog znojenja, što je kod lečenje određenih zdravstvenih tegoba neophodno. Terapija se uzima na četiri do pet sati, po pola kašičice uz malo čaja ili vode sve dok tegobe ne prestanu.

Listovi vrapčijeg semena, od kojih se takođe pravi čaj, odličan su sedativ jer deluju umirujuće na nervni sistem. Preporučuju se kod različitih stanja napetosti, uznemirenosti, uzbuđenosti i nesanice.

Trudnicama i osobama sa poremećenim radom štitne žlezde ova biljka se ne preporučuje za korišćenje, ni u jednom obliku.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: