Merači pritiska nisu precizni. Sada postoji novi uređaj

Nedavno istraživanje pokazalo je da merači pritiska greše u zapanjujuće velikom broju slučajeva, ali su sada izraelski naučnici otkrili alternativni metod kontrolisanja hipertenzije.

Science Daily Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pažnja: Merači pritiska greše u 70 odsto slučajeva

Istraživači Tehnološkog fakulteta u Jerusalimu i Šare Zedek medicinskog centra razvili su metod na osnovu takozvane fotopletizmografije.

Njihov uređaj koristi steznik, kao i običan merač pritiska, ali i elektrooptičku sondu koja se stavlja na prst. Ona emituje svetlost u prst, a posebni detektor meri prenos svetlosti kroz krvne sudove. Svetlost zbog promena u protoku krvi pulsira, a pulsiranje nestaje kada se pritisak steznika poveća na nivo izad sistolnog. Takođe, ponovo se pojavljuje kada pritisak steznika padne ispod nivoa krvnog pritiska. Ovaj efekat omogućava preciznije merenje pritiska sa manjim šansama za odstupanja.

Tehnika će biti predstavljena na skupu "Kardiovaskularno starenje: nova otkrića i stari prijatelji", koji se održava u Vestminsteru (Kolorado).

Prati B92 na Viberu

Vesti

Vakcinacija jedina preventiva od epidemija

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine Mioljub Ristić izjavio je da je na teritoriji Vojvodine i Južnobačkog okruga najveći obuhvat vakcinom protiv tuberkuloze od 98 do 100 odsto, a niži za hepatitis B i MMR vakcinu.

Vesti subota 19.08. 13:51 Komentara: 9

Starenje je dobro za mozak i inteligenciju

Da li vas "okrugli" rođendani bacaju u depresiju? Ako je odgovor pozitivan, moguće je da vam se mozak sporije razvija, zbog čega postajete anksiozniji. Tako barem tvrde istraživači sa Univerziteta u Torontu, koji ističu da je starenje dobro za mozak i inteligenciju.

Vesti petak 18.08. 18:05 Komentara: 7
strana 1 od 1939 idi na stranu