Merači pritiska nisu precizni. Sada postoji novi uređaj

Nedavno istraživanje pokazalo je da merači pritiska greše u zapanjujuće velikom broju slučajeva, ali su sada izraelski naučnici otkrili alternativni metod kontrolisanja hipertenzije.

Zdravlje

Izvor: Science Daily

Nedelja, 13.08.2017.

10:53

Merači pritiska nisu precizni. Sada postoji novi uređaj
Foto: Thinkstock

Istraživači Tehnološkog fakulteta u Jerusalimu i Šare Zedek medicinskog centra razvili su metod na osnovu takozvane fotopletizmografije.

Njihov uređaj koristi steznik, kao i običan merač pritiska, ali i elektrooptičku sondu koja se stavlja na prst. Ona emituje svetlost u prst, a posebni detektor meri prenos svetlosti kroz krvne sudove. Svetlost zbog promena u protoku krvi pulsira, a pulsiranje nestaje kada se pritisak steznika poveća na nivo izad sistolnog. Takođe, ponovo se pojavljuje kada pritisak steznika padne ispod nivoa krvnog pritiska. Ovaj efekat omogućava preciznije merenje pritiska sa manjim šansama za odstupanja.

Tehnika će biti predstavljena na skupu "Kardiovaskularno starenje: nova otkrića i stari prijatelji", koji se održava u Vestminsteru (Kolorado).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: