Merači pritiska nisu precizni. Sada postoji novi uređaj

Nedavno istraživanje pokazalo je da merači pritiska greše u zapanjujuće velikom broju slučajeva, ali su sada izraelski naučnici otkrili alternativni metod kontrolisanja hipertenzije.

Science Daily
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pažnja: Merači pritiska greše u 70 odsto slučajeva

Istraživači Tehnološkog fakulteta u Jerusalimu i Šare Zedek medicinskog centra razvili su metod na osnovu takozvane fotopletizmografije.

Njihov uređaj koristi steznik, kao i običan merač pritiska, ali i elektrooptičku sondu koja se stavlja na prst. Ona emituje svetlost u prst, a posebni detektor meri prenos svetlosti kroz krvne sudove. Svetlost zbog promena u protoku krvi pulsira, a pulsiranje nestaje kada se pritisak steznika poveća na nivo izad sistolnog. Takođe, ponovo se pojavljuje kada pritisak steznika padne ispod nivoa krvnog pritiska. Ovaj efekat omogućava preciznije merenje pritiska sa manjim šansama za odstupanja.

Tehnika će biti predstavljena na skupu "Kardiovaskularno starenje: nova otkrića i stari prijatelji", koji se održava u Vestminsteru (Kolorado).

Prati B92 na Viberu

Vesti

Četiri vežbe za zdraviju kičmu

Okoštavanje kičme ili spondiloza jedan je od najčešćih zdravstvenih problema savremenog doba. Degenerativne promene između pršljenova u najvećoj meri su uslovljene genetikom, ali ubrzavaju ih i nedovoljna fizička aktivnost, loše držanje tela, profesije koje zahtevaju dugotrajno sedenje i prinudne položaje, odmaranje u nepravilnom položaju i prekomerna telesna težina.

Vesti sreda 18.10. 13:30 Komentara: 4
strana 1 od 1972 idi na stranu