Ovaj trik će vam pomoći da izgradite mišiće u rekordnom roku

Nema prečica za to da sebe dovedete u top-formu - za to je potreban vredan i posvećen rad u teretani, praćen adekvatnom ishranom. Međutim, uz nekoliko trikova možete izvući maksimum iz svakog treninga i ubrzati napredak.

Zdravlje

Izvor: Independent

Utorak, 08.08.2017.

11:42

Default images
Foto: Thinkstock

Ozbiljni rekreativci i bodibilderi u poslednje vreme popularizuju takozvano podvezivanje ruku tokom vežbanja, pa se nemojte iznenaditi kada u teretani vidite vežbače sa trakom oko bicepsa.

Ma koliko čudno zvučalo, ova tehnika vam pomaže da brže izgradite mišić, poboljšate izdržljivost i brže se oporavite. Takođe, efikasna je i u slučaju da dižete lagane tegove ili čak radite vežbe pod sopstvenom težinom.
Ovu tehniku izmislio je Jošiaki Sato iz Japana, u kome je poznata pod nazivom KAATSU.

Sato, koji sada ima šezdesetak godina, primetio je korist od podvezivanja mišića kada je imao samo 25 godina. Pošto je polomio skočni zglob na skijanju, lekar ga je upozorio da će mu biti potrebno šest meseci da se oporavi. Međutim, pošto ga je zglob boleo, Sato je podvezivao nogu i tako usporavao protok krvi, oporavivši se za samo šest nedelja.

Ispostavlja se da ograničenje protoka krvi u mišiću može da spreči propadanje mišića prilikom imobilizacije, a u slučaju vežbanja, čak povećava njegovu snagu.
Ova tehnika deluje na sledeći način:

Prvo treba da podvežete ruku u nadlaktici i usporite protok krvi oko bicepsa. Onda radite pregib bučicama pod manjim opterećenjem nego što biste to inače činili.

"Usporavanjem protoka krvi sprečavate i protok mlečne kiseline", kaže Zakari Long, direktor fizikalne terapije u Sportskoj klinici u Karolini. "Dok tako vežbate, u vašim mišićima se gomila mlečna kiselina, a hormoni rasta se zbog toga otpuštaju u mnogo većim količinama nego tokom uobičajenog treninga."
Ako vam to zvuči primamljivo, imajte u vidu da ova tehnika boli i to mnogo.

"Treba da osećate kao da vam mišić gori", kaže Long.

Prednosti ovog treninga su i u tome što u slučaju povrede ne morate da podižete velike težine kako biste imali rezultate. Ipak, treba da naučite koliko tačno treba da zategnete traku i da je popustite ako osećate da vam mišić trne ili pecka.

Takođe, ova tehnika je rizična za osobe sa visokim krvnim pritiskom, varikoznim venama i dubokom venskom trombozom. Ne smete podvezivati nikakve druge mišiće, izuzev bicepsa i kvadricepsa. U svakom slučaju, ako odlučite da isprobate ovu tehniku, učinite to u prisustvu nekog profesionalca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: