Prvi put lek uspeo da zaustavi napredak Parkinsona

Napredovanje Parkinsonove bolesti možda je moguće zaustaviti i to lekom kojim se obično tretira dijabetes tipa 2, pokazale su kliničke studije.

Zdravlje

Izvor: BBC

Petak, 04.08.2017.

14:59

Prvi put lek uspeo da zaustavi napredak Parkinsona
Foto: Thinkstock

Istraživanje koje je obuhvatilo 62 pacijenta, objavljeno u magazinu "Lancet", ukazuje da je lek zaustavio napredovanje bolesti. Tim Univerzitetskog koledža u Londonu je "uzbuđen", ali ukazuje da su dugoročne koristi neizvesne.

"Nema sumnje da je najneophodniji lek za Parkinsonovu bolest onaj koji usporava napredak bolesti", kaže jedan od istraživača profesor Tom Foltinaj.

Kod Parkinsonove bolesti, mozak postaje sve više oštećen i gube se ćelije koje proizvode hormon dopamin. To dovodi do tremora, poteškoća u kretanju i na posletku, problema s pamćenjem.

Terapijama se simptomi ublažavaju, tako što se povećava nivo dopamina, ali se sa smrću jednog po jednog neurona bolest neumitno produbljuje. Nijedan lek dosad nije uspeo da je zaustavi.

U istraživanju, polovini pacijenata dat je lek protiv dijabetesa pod nazivom "eksenatid", a polovini placebo. Svi pacijenti su nastavili da uzimaju lekove koje su i ranije uzimali.

Kao što je očekivano, oni koji su dobijali samo uobičajenu terapiju, imali su pogoršanje simptoma posle 48 nedelja. Međutim, oni koji su uzimali i eksanadid bili su u stabilnom stanju.

Čak su i tri meseca posle eksperimentalnog perioda oni koji su uzimali taj lek i dalje bili u boljem stanju od onih koji nisu.

Profesor Foltinaj kaže da je ovo prva klinička studija sa pacijentima obolelim od Parkinsona kod kojih je postignut napredak ovih razmera.

"To nam daje samopouzdanje da eksenatid ne maskira simptome - on nekako podriva bolest", kaže Foltinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: