Jetra je ogledalo zdravlja i reflektor svake bolesti

Najzaposleniji organ u telu je jetra. Smeštena duboko ispod desnog rebarnog luka, obavlja više od 300 funkcija. Stari Grci su govorili da je središte ljudske duše zato što je dobro sakrivena. Ima kilogram i po težine, a posle kože je najveći organ bez kojeg je život nemoguć.

Zdravlje

Izvor: Z. Ostojiæ - Joksoviæ

Petak, 04.08.2017.

08:20

Jetra je ogledalo zdravlja i reflektor svake bolesti
Thinkstock

Hepatolog profesor dr Rada Ješić Vukićević, iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije, objašnjava koliko je jetra angažovana i kako da je sačuvamo zdravom.

"Jetra ima zadatak da prevari svu hranu koju unesemo. Istovremeno, vrši detoksikaciju štetnih produkata koji se izbacuju kroz urin i stolicu. Ona je glavni filter za bakterije koje se prirodno nalaze u crevima, ali i sve otrove koji uđu u organizam, uključujući i lekove. Najviše se angažuje kada unosimo antibiotike, psihofarmake, ali i druge medikamente. Opterećuju je i toksini poput pesticida, zagađivači hrane i vode sa kojima organizam dolazi u dodir. Vrši i detoksikaciju alkohola i duvanskog dima koji stižu krvotokom. Sintetiše većinu proteina u krvi i tako reguliše nivo šećera i stvara energiju za rad drugih organa. U jetri se odigravaju svi važni metabolički procesi. U njoj nastaje holesterol, ali tu i stiže putem krvi, a eliminiše se preko žuči."

Kako se jetra regeneriše?

"To je jedini organ koji može da se regeneriše. Čak i ako se iz nekog razloga unište tri četvrtine, u stanju je da poslednjim delom preuzme sve funkcije i obavlja ih potpuno normalno. Osim toga, taj poslednji deo ima moć da se regeneriše i potpuno vrati u prvobitno stanje. Za ovo obnavljanje potrebno je između četiri i šest nedelja. Zato ona i jeste savršena za transplantaciju, jer se može presaditi samo jedan deo, pa da se sve u potpunosti nadomesti."

Koliko često ovaj organ oboleva?

"Bolesti jetre su na četvrtom mestu kao uzročnici smrti, ali je suština da je to organ koji ne boli, pa se najčešće tek rutinskim pregledima otkrivaju dugo pritajene i podmukle. Međutim, zakasnelo dijagnostikovanje je problem jer je tada bolest već u odmakloj fazi pa su i šanse za lečenje znatno manje. A, zbog ozbiljnih posledica, bolest bi trebalo što ranije otkriti. Osim toga, položaj jetre i njene funkcije su u tesnoj vezi sa svim dešavanjima u organizmu. Svaka bolest na bilo kom organu odražava se na jetru. Istovremeno, bolesna jetra utiče na rad mozga, pluća, bubrega, creva, kože, krvi..." Šta najčešće uzrokuje bolesti jetre i kako se leči?

- Najčešći uzročnici su masti i alkohol koji dovode do masne jetre, kao i B i C virusi. Masna jetra ima ozbiljne posledice ako se ne leči i karakteristična je za savremenog čoveka. Nema posebnih tegoba, eventualno može da se javi bol ispod desnog rebarnog luka zbog povećanja jetre. Ukoliko se ne leči i ne primeni adekvatna terapija, završava u cirozi. Ciroza može da bude dugo prisutna, a da se ne primeti, baš zato što jetra ne boli. Bolest pokazuju laboratorijske analize, a potom i ultrazvuk, dopler krvnih sudova u gornjem delu trbuha, skener, magnetna rezonanca.

S obzirom na to da se bolest jetre često kasno otkrije, koje su najteže posledice?

- Na razvijen oblik ciroze ukazuje i povećanje slezine, pojava slobodne tečnosti u stomaku koja mora da se eliminiše jer dovodi do nadimanja, slabljenja funkcija bubrega, pojave hepatične encelofatije kao posledice oštećenja mozga usled toksičnih materija iz creva, koje bolesna jetra ne može da preradi. One krvotokom stižu do centralnog nervnog sistema, oštećujući ga i pacijent na kraju može da završi i u komi. Ipak, najteža komplikacija ciroze jetre su karcinomi koji se javljaju u velikom procentu - ističe naša sagovornica.

Bolest savremenog doba

Savremeno čovečanstvo se suočava sa problemom masne jetre u gotovo pandemijskoj razmeri zbog nepravilne ishrane i loših navika, neaktivnog, sedalačkog načina života. Mast se skuplja u jetri i ona ima veoma složen zadatak da je preradi i eliminiše sve štetne činioce, da bi zaštitila druge organe. Do pet odsto masti u odnosu na ukupnu težinu jetrenog tkiva se smatra normalnim, ali između 35 i 45 odsto zahteva lečenje.

Masna jetra može biti alkoholna kod ljudi koji preteruju u alkoholu. Postoji i nealkoholna masna jetra, koja se javlja kod gojaznih, dijabetičara i osoba koje piju mnogo lekova. Česta je i u trudnoći zbog hormonski izmenjenog stanja.

"U početku bolesti nema simptoma, a potom se javlja mučnina, slabost, bolovi ispod desnog rebarnog luka, nadimanje stomaka, glavobolja. Tokom vremena simptomi su sve izraženiji, u završnoj fazi bolesti dolazi do popuštanja jetre uz pojavu žutice, krvarenja iz nosa, modrica po koži, otoka stomaka i nogu, često se javlja i poremećaj svesti, pospanost, dezorijentacija", naglašava dr Ješić Vukićević.

Izvor: Novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: