Čemu služi vata u bočicama s lekovima?

Mnogima od nas se bar jednom desilo da prilikom otvaranja bočice sa lekovima pronađemo veliki komad vate. Čemu ona služi?

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 03.08.2017.

13:35

Čemu služi vata u bočicama s lekovima?
Foto: Youtube screenshot

Ova praksa potiče još od 1900. godine, kada tablete nisu imale zaštitni sloj, pa su se tokom transporta često lomile i krnjile.

Pacijenti bi pokušali da spoje delove polomljene tablete, ali se zbog delova koji su nedostajali ili bili izmrvljeni dešavalo da ne unesu propisanu dozu leka.

Kompanija Bajer počela je da stavlja u bočice vatu da bi sprečila pomeranje tableta i njihovo udaranje o zid ambalaže, prenosi Biznis insajder.

Praksa je ukinuta 1999. godine jer današnje tablete imaju glazuru, ali su pojedine kompanije nastavile da održavaju ovu tradiciju jer njihovi pacijenti očekuju da u bočici pronađu vatu.

Ipak, američki Nacionalni zdravstveni institut savetuje da obavezno uklonite vatu iz bočice kako ne bi povukla vlagu i time oštetila lekove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: