“Dobar” holesterol – najveća zabluda savremene medicine?

U medicini se već godinama smatra da “loš” holesterol (LDL) doprinosi začepljenju arterija, dok “dobar” (HDL) to sprečava. Međutim, najnovija studija kaže drugačije.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 02.08.2017.

10:45

“Dobar” holesterol – najveća zabluda savremene medicine?
Foto: Thinkstock

Ispostavilo se da je holesterol mnogo složeniji nego što su naučnici do sada mislili i da visok nivo “dobrog” holesterola možda nije tako efikasan, prenosi Biznis insajder.

U istraživanju sprovedenom 2012. godine, naučnici su ispitivali osobe koje prirodno imaju vidok nivo “dobrog” holesterola.

Prateći prethodno navedenu logiku, ove osobe bi trebalo da imaju najmanje šanse za obolevanje od srčanih bolesti, ali su rezultati pokazali da se ne razlikuju od osoba sa normalnim nivoom HDL holesterola.

Lekari su takođe u drugim, nezavisnim istraživanjima, pokušali lekovima da povećaju nivo “dobrog” holesterola kod ispitanika, ali se pokazalo da ovaj postupak nije uspeo da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dok visok nivo HDL holesterola svakako ukazuje na to da je vaše srce zdravo, nova saznanja mogla bi da imaju veliki uticaj na to kako trenutno tretiramo ovaj oblik lipida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: