Beba rođena "trudna": Redak medicinski fenomen u Indiji

Jednoj bebi, rođenoj u Indiji, doktori su u stomaku otkrili drugo poluformirano muško telo, koje je imalo obe noge, jednu ruku, malu glavu i mozak.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 01.08.2017.

15:30

Beba rođena
Thinkstock / Ilustracija

Lekari su operacijom uklonili "blizanca" velikog sedam centimetara, a novorođeni dečak je posle operativnog zahvata potpuno zdrav.

Izraslinu, masu neuobičajnog izgleda u organizmu dečaka, primetio je radiolog tokom rutinskog pregleda. "Parazitski bizanac" nije imao razvijenu lobanju, iako je kod njega postojala mala glava i mozak.

Ova retka pojava predstavlja slučaj fetusa u fetusu, retke kongenitalne anomalije kod koje nepravilno formirani parazirski fetus raste unutar organizma čoveka.

I dok je ovaj konkretan slučaj identifikovan i uklonjen odmah po rođenju, "parazitski blizanac" može da raste u telu čoveka a da, pritom, ostane neprimećen decenijama.

Ovakvi slučajevi su, međutim, zaista retki, pa ih je do sada na celom svetu zabeleženo samo 200, piše "Independent".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: