Konzumacija alkohola utiče na smanjenje rizika od dijabetesa

Dobra vest za sve ljubitelje kapljice glasi da oni koji piju tri ili četiri puta nedeljno imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od trezvenjaka, navodi nova studija danskih naučnika.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.07.2017.

21:45

Konzumacija alkohola utiče na smanjenje rizika od dijabetesa
Thinkstock

Oni su na uzorku od 70.000 ljudi sproveli istraživanje o njihovim navikama u vezi sa konzumiranjem alkohola: koliko često piju, koliko piju, kao i koja pića najčešće piju.

Tim naučnika sa Univerziteta južne Danske došao je do zaključka da oni koji piju redovno imaju manje mogućnosti da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji uopšte ne piju alkohol.

Nemaju, međutim, sva alkoholna pića isti efekat na ljude.

Tako je, na primer, vino ocenjeno kao veoma korisno piće, naročito crveno, koje igra važnu ulogu u regulaciji šećera.

Pivopijama, a naročito muškarcima, biće drago da čuju da oni koji piju do šest piva nedeljno imaju 21 odsto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji piju manje od jednog piva nedeljno.

Sve u svemu, žene su bolje prošle. One koje piju umereno, tri do četiri puta nedeljno, imaju 32 procenta manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa 27 odsto nižim rizikom kod muškaraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: