Posle ovog više nikad nećete gutati koštice od trešanja

Jedan čovek iz Blekpula u Velikoj Britaniji hitno je prebačen u bolnicu nakon što je progutao tri koštice trešanja, nesvestan da one sadrže cijanid.

Zdravlje

Izvor: Independent

Petak, 28.07.2017.

17:47

Posle ovog više nikad nećete gutati koštice od trešanja
Foto: Thinkstock

Metju Krim (28) jeo je trešnje i iz čiste radoznalosti progutao tri komada zajedno s košticama.

Inače, one sadrže amigdalin, sastojak koji se prilikom varenja pretvara u cijanovodoničnu kiselinu.

Deset minuta kasnije mu je pozlilo i skočila mu je temperatura. Njegova partnerka Džordžina Mejson (23) pozvala je hitnu pomoć i nakon što im je rekla šta je uradio, Krim je hitno prebačen u bolnicu.

Simptomi trovanja cijanidom uključuju grčeve u stomaku, glavobolju, mučninu i povraćanje. Ako se ne leči, dovodi do prekida rada srca i smrti.

Fatalna doza je samo 1,5 mg po kilogramu težine osobe, a nedavna studija je pokazala da jedan gram semenki jabuke sadrži oko 3mg.

Međutim, druge voćke imaju semenke mnogo bogatije amigdalinom. Tako trešnje imaju 3,9 mg po gramu semenki, kajsije čak 14,4 mg /g a dženarike čak 17,5 mg/g.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: