Naučnici uspešno genetski modifikovali ljudski embrion

Naučnici američkog Univerziteta u Oregonu uspeli su da modifikuju gene ljudskog embriona.

Zdravlje

Izvor: Klix.ba

Subota, 29.07.2017.

08:19

Default images
Foto: Thinkstock

Tehnologija koju su primenili u manipulaciji genima ljudskog embriona trebalo bi da omogući razvoj novih terapija za teške urođene deformitete.

Ovo nije prvi put da su naučnici uspeli da modifikuju ljudski gen, ali dosad niko nije uspeo da tako nešto izvede s takvom preciznošću i efikasnošću.

Pre dve godine Kinezi su tvrdili da im je pošlo za rukom da zamene gene ljudskog embriona ali nisu bili 100 odsto uspešni u eksperimentu.

"Ljudske gene smo modifikovali tehnologijom CRISPR koja će zbog brzine i efikasnosti pomeriti granice u genetskoj medicini. CRISPR radi poput molekularnih makaza koje mogu selektivno da odvoje neželjene delove gena i zamene ih novim delovima DNK", rekao je direktor Univerziteta u Portlandu Šukrat Mitalipov, prenosi Independent.

Mnoge zemlje su zabranile sprovođenje svih vrsta istraživanja koja uključuju genetsku modifikaciju, ali naučnicima u Oregonu dozvoljeno je eksperimentisanje sve dok ne koriste državni novac i ne razvijaju u potpunosti zamensku seriju DNK-a. Oni su nakon nekoliko dana uništili embrione koje su modifikovali.

Detaljni rezultati istraživanja sa Univerziteta u Oregonu biće uskoro objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: