Revolucionarni poduhvat: Prvi genetski modifikovan embrion

Prvi put u istoriji američki naučnici uspeli su da promene DNK ljudskog embriona u pokušaju da isprave gene koji nose nasledne bolesti.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

12:30

Default images
foto: thinkstock

Istraživači Unverziteta u Portlandu uspeli su da modifikuju nekoliko embriona koristeći zahtevnu tehniku CRISPR.Tim je predvodio američki biologičar Šukrat Matalipov, koji je uspeo bezbedno da ubrizga hemikaliju zaduženu za ispravljanje "pogrešnih gena" odmah po začetku embriona.

Iako embrioni nekoliko dana ne mogu da se razvijaju za to vreme su istraživači uspešno dokazali da mogu preventivno delovati na nasledne bolesti.

Sve do sada Kina je bila jedina zemlja koja je uspela da uradi tako nešto. Ipak, oni su uspeli da isprave samo mali broj ćelija, te su samo delimično uspeli u ovoj zamisli.

Kako piše MIT Technology Review, ovakav poduhvat znači da su SAD korak bliže stvaranju prvih genetski modifikovanih ljudskih bića na planeti.

“Ovo je najbolji dokaz da je tako nešto moguće. Ne verujem da ćemo još uvek početi sa kliničkim ispitavanjima, ali svakako smo korak dalje od svih“, rekao je jedan od istraživača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: