"Zbog manjka spermatozoida preti nam istrebljenje vrste"

Ljudi će biti istrebljeni ako broj spermatozoida kod muškaraca nastavi da opada sadašnjom brzinom, upozoravaju istraživači.

Zdravlje

Izvor: BBC

Sreda, 26.07.2017.

10:17

Foto: Thinkstock

Naučnici su proučili rezultate više od 200 studija koje su se bavile brojem spermatozoida kod muškaraca iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda i utvrdili da se njihov broj prepolovio za manje od 40 godina.

Vođa istraživanja dr Hagai Levin, koji je rad objavio u časopisu "Human Reproduction Update", kaže da je zabrinut za budućnost čovečanstva.

"Ako ne promenimo način života, okruženje i hemikalije kojima smo izloženi, zabrinut sam za to šta bi moglo da nam se desi u budućnosti", kaže on.

"Eventualno možemo imati problem i sa reprodukcijom uopšte što može dovesti do istrebljenja ljudske vrste."

Naučnici koji nisu bili uključeni u studiju pohvalili su kvalitet istraživanja, ali kažu da je prerano za donošenje tako apokaliptičnih zaključaka.

Dr Levin sa Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu otkrio je pad koncentracije sperme od 52,4 procenta i pad broja spermatozoida od čak 59,3 odsto kod muškaraca Severne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda u poslednjih 40 godina.

Studija pokazuje da se taj broj verovatno dodatno smanjuje. U ostatku sveta nije primećen znatan pad, ali istraživači upozoravaju da je na tim mestima sprovedeno daleko manje studija, što znači da podaci verovatno nisu merodavni.

Razlog za tako oštar pad nije jasan, ali je poznato da se broj spermatozoida smanjuje pod uticajem gojaznosti, pušenja, stresa, izloženosti hemikaliji iz plastike i pesticida, loše ishrane i nekretanja.

"Moramo da reagujemo. Recimo, potrebno je uvesti bolju regulativu u odobravanju hemikalija za pesticide i moramo da nastavimo da se borimo protiv pušenja i gojaznosti", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: